Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фундаментът на новия пилон, който Радев откри, е незаконен, съобщи Дневник


Новооткритият пилон в Ямбол
Новооткритият пилон в Ямбол

Фундаментът на пилона, който президентът Румен Радев откри в сряда в Ямбол, е незаконен, съобщи Дневник.

Това е вторият висок пилон с българското знаме, който Радев откри тази година, след като през юли откри и 111-метровия Пилон на Рожен. Около него се появиха съмнения за законността му, за липсата на прозрачност при събирането на парите и отчетността им.

Сега Дневник пише, че кметството в Ямбол е изградило цялото ново съоръжение там с документация за преместваем обект.

Според становище на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), предоставено на медията от читател, бетоновият фундамент с размери 7/7/2 метра представлява строеж по смисъла на Закона за устройство на територията и "не попада в хипотезата на преместваем обект, тъй като не може да бъде отделян от повърхността и преместван в пространството".

Дневник пише още, че въпросният документ е бил изпратен на кмета на Ямбол Валентин Ревански на 25 май и строежът е бил завършен въпреки това.

Инициативата за поставянето на пилона е на Община Ямбол. Голяма част от средствата са събрани от дарения. Според местната управа това е най-високият пилон с националния флаг в урбанизирана територия в страната.

По време на церемонията по откриването в сряда президентът нарече новия пилон "противоотрова срещу нихилизма". По-рано при откриването на Пилона на Рожен той обвини критиците на проекта в "нихилизъм и безродие".

След това беше критикуван, че е използвал думата „безродие“, която е пряко свързана с разрушителната кампания срещу т.нар. „безроден космополитизъм“ в СССР по времето на Йосиф Сталин.

Пилонът на Рожен също така предизвика широки дебати в публичното пространство за начините на изразяване на националното самочувствие и самосъзнание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG