Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков е уверен, че кабинетът е стабилен и ще вкара България в Шенген и еврозоната


Николай Денков
Николай Денков

Кабинетът е много по-стабилен, отколкото вероятно изглежда, и има ясен план за постигане на целите си за пълна интеграция в европейските и евроатлантическите структури. Това каза премиерът Николай Денков по време на бизнес закуска на Американската търговска камара във вторник.

"Напрежение има и ще има. Спорове има и ще има, интереси ще се опитват да пречат на това, което правим. Голямото мнозинство в Народното събрание и в българското общество подкрепя нашата дейност ми дава причина да мисля, че ние можем да реализираме нашите цели", обясни той.

Той припомни, че основните приоритети на кабинета са влизане на страната в Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и еврозоната, както и сътрудничество с ЕС и със САЩ. По думите на премиера "това е посоката към развитието на България като нормална европейска държава".

Поводът за закуската е 120-годишнината от установяването на българо-американските дипломатически отношения. На нея присъстваха и други членове на кабинета, като министърът на финансите Асен Василев и министърът на образованието Галин Цоков.

"Имаме ясен и конкретен план и работим в екип, за да реализираме тези задачи", каза още Денков. "Действаме методично, систематично, доколкото е възможно в тази турбулентна среда."

Президентът на Американската търговска камара Оливие Маркет каза от своя страна, че американските инвеститори имат стабилен бизнес в България и намерението им е да останат в страната.

"За нас е удоволствие, че България вече има постоянно правителство, което започна да работи веднага. Това правителство работи в трудна среда, минава през кризи, които следват една след друга. Правителството може да разчита на Американската търговска камара", каза той.

Кабинетът беше сформиран през юни, след като "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ се договориха за общо правителство с ротационни премиери - Николай Денков и Мария Габриел.

То беше подкрепено и с гласовете на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС. Оттогава ПП-ДБ и ГЕРБ отричат да са в коалиция, но в мнозинство с ДПС прокарват законодателната програма на управляващите и правят назначения в администрацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG