Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова иска отстраняване на Сарафов, Борисов - не. Съмненията се задълбочават, каза шефката на ВКС


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Председателката на БСП Корнелия Нинова призова временно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от поста, докато приключат всички проверки и производства, свързани с евентуално корупционно влияние в прокуратурата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че не вижда причина Сарафов да бъде отстранен.

Тези коментари идват на фона на разкритията, че в края на мандата на вече бившия главен прокурор Иван Гешев, а след това и при временния му наследник Сарафов са събирани доказателства за обвързаностите на двамата с брокерите на влияние Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса. Първият изчезна миналия май, а вторият беше убит в края на януари.

"Няма да ви отговоря, защото не искам. Има си решения на Висшия съдебен съвет (ВСС)", каза Борисов в петък в кулоарите на парламента в отговор на въпрос дали би подкрепил призив за отстраняване на Сарафов.

Той все пак добави, че "не вижда никаква причина" да иска отстраняването на временния главен прокурор сега. На противоположната позиция се оказа председателката на БСП Нинова.

Междувременно председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова коментира в интервю пред "Капитал", че "при създалата се ситуация работата на прокуратурата е засенчена от съмнения за нещо тайно, задкулисно, недоизказано и манипулирано".

"Задълбочаването на съмненията предопределя подозрение към всяко действие на органите на съдебната власт, което неизменно се тълкува в негативна конотация", каза Захарова.

Според нея "единственото противодействие срещу ескалацията на съмнения е провеждането на пълноценни, максимално открити, задълбочени и обективни разследвания за разплитане на кълбото от зависимости".

До момента нито Сарафов, нито някой от Прокурорската колегия на ВСС, която го назначи на поста, не е коментирал публично въпроса дали той трябва да се оттегли временно от него. За това призова първи бившият председател на ВКС Лозан Панов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG