Връзки за достъпност

Извънредни новини

Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет


Проф. д-р Георги Вълчев
Проф. д-р Георги Вълчев

Проф. д-р Георги Вълчев е новият, 57-и ректор на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", съобщи БТА в сряда вечерта.

Вълчев беше избран на балотаж срещу акад. проф. Николай Витанов. Новият ректор спечели със 198 от гласовете на делегатите на Общото събрание, а за акад. Витанов гласуваха 152-ма.

Вълчев завършва Софийския университет през 1988 г. и е магистър по история с втора специалност философия. Десет години по-късно получава докторска степен в Центъра по културознание към СУ.

От декември 2015 г. е заместник-ректор на университета по учебната дейност докторанти и продължаващо обучение. Изпълнявал е редица длъжности в университета, сред които заместник-декан на Философския факултет, ръководител и научен секретар на катедра "История и теория на културата" и други.

Заседанието на Общото събрание на Софийския университет продължи целия ден, като избра колективни органи на управление и контрол на СУ, както и еднолични.

Вълчев ще поеме поста от Атанас Герджиков, който беше ректор от края на 2015 година. Той беше независим кандидат за президент, подкрепен от ГЕРБ през 2022 г., като достигна до балотаж с настоящия президент Румен Радев. Герджиков беше свързван и с няколко скандала, сред които раздаването на бонуси за служителите и договор на учебното заведение с майка си проф. Мария Герджикова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG