Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ отпуснаха нови 600 млн. долара военна помощ за Украйна след визитата на Блинкен


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и държавният секретар на САЩ Антъни Бликнен по време на среща на 6 септември в Киев
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и държавният секретар на САЩ Антъни Бликнен по време на среща на 6 септември в Киев

САЩ ще предоставят нов пакет от дългосрочна военна помощ за Украйна на стойност 600 млн. долара. Това съобщи военното министерство във Вашингтон, цитирано от Асошиейтед прес.

Новината идва ден, след като държавният секретар на страната Антъни Бликнен посети Украйна. Там той обеща 1 млрд. долара от САЩ под формата на военна и хуманитарна помощ.

Новият пакет от военна помощ ще включва средства за дългосрочни договори за производство или модификация на оръжейни системи, които ще бъдат извършени от американски отбранителни компании. С нея ще се финансира оборудване за системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси за ракетните системи ХАЙМАРС, артилерийски снаряди, средства за разминиране и други.

Новото подпомагане за Украйна идва в момент, в който Конгресът на САЩ трябва да разгледа искане на Белия дом за помощ за Киев в размер на 40 млрд. долара, от които близо половината са предназначени за подпомагане при бедствия.

В последните седмици редица американски медии, които цитират свои анонимни източници от американската администрация, отбелязаха, че във Вашингтон има недоволство от считания за бавен прогрес на контранастъплението на Украйна.

Киев започна своята контраофанзива преди месеци, а наскоро обяви, че е извършил пробив през първата отбранителна линия на руските сили.

Помощта, която Вашинтон изпраща за Киев, заема все по-голямо място в политическите дебати в страната. Очаква се войната, която Русия започна срещу Украйна, както и подпомагането на САЩ да се превърнат в една от основните теми в предстоящите след година президентски избори. До момента като основни кандидати в тях се очертава да бъдат настоящ президент Джо Байдън, който подкрепя помощта за Украйна и Доналд Тръмп, който е против допълнителното подпомагане на Киев и твърди, че може веднага да спре войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG