Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ ще дадат на Украйна снаряди с обеднен уран за танковете “Ейбрамс”


Танк M1 “Ейбрамс”
Танк M1 “Ейбрамс”

САЩ ще предоставят на Украйна боеприпаси за танкове с обеднен уран, като част от пакет от помощи за 175 млн. долара. 120-милиметровите бронебойни снаряди са предназначени за американските танкове M1 “Ейбрамс” (Abrams), съобщи Пентагонът.

Очаква се американските танкове да пристигнат в Украйна в близките седмици и веднага да бъдат изпратени на фронта.

Плътността на урана, която е около 1,7 пъти по-голяма от тази на оловото, помага на тези боеприпаси да пробиват тежки брони.

Употребата на боеприпаси с обеднен уран е спорна. Смята, се че има връзка със здравословни проблеми като рак и вродени дефекти, въпреки че не е категорично доказано, че причината е в боеприпасите.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който пристигна в Киев в сряда, обяви нов пакет от помощи за Украйна на стойност над 1 млрд. долара, който включва подкрепа за украинската система за противовъздушна отбрана.

Наред с другото пакетът включва, допълнителни боеприпаси за ракетни системи HIMARS, оборудване за системи за противовъздушна отбрана, противотанкови системи Javelin и AT-4, както и 120-милиметрови танкови снаряди с обеднен уран за танкове “Ейбрамс”.

Блинкен заяви, че американската помощ трябва да подпомогне украинската контраофанзива.

"През последните няколко седмици напредъкът в продължаващата контраофанзива [на украинските въоръжени сили] се ускори. Този нов пакет ще спомогне за запазване на темпото му и ще го подкрепи допълнително", каза държавният секретар на САЩ на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Киев.

През март Министерството на отбраната на Обединеното кралство също потвърди, че ще изпрати на Украйна боеприпаси с обеднен уран за британските танкове Challеnger-2.

Тогава това съобщение предизвика изключително остра реакция от страна на руските власти, включително президента Владимир Путин. Путин нарече решението на Великобритания да достави снаряди с обеднен уран на Украйна повод за Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

В същото време боеприпаси с обогатен уран отдавна се произвеждат в Русия.

Обедненият уран е страничен продукт от производството на обогатен уран.

Той има висока плътност и здравина и за това се използва както при производството на брони за военно оборудване, така и на боеприпаси - основно ядра за бронебойни снаряди.

Обедненият уран не е силно радиоактивен, въпреки че се счита за токсичен и канцерогенен. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) посочва, че обедненият уран е значително по-малко радиоактивен от естествения уран.

Според МААЕ здравните изследвания на военнослужещи, изложени на обеднен уран, потвърждават, че излагането не води до статистически значимо повишаване на смъртността.

Подкалибрените снаряди с ядра от обеднен уран, каквито ще бъдат дарени, не са забранени от никоя конвенция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG