Връзки за достъпност

Извънредни новини

МОК разреши участието на руснаци и беларуси на Олимпийските игри в Париж под неутрален флаг


Протест пред централата на МОК в Лозана, Швейцария, с искане да се попречи на спортистите от Русия и Беларус да участват в Олимпийските игри през 2024 г. заради войната срещу Украйна. 25 март, 2023 г.
Протест пред централата на МОК в Лозана, Швейцария, с искане да се попречи на спортистите от Русия и Беларус да участват в Олимпийските игри през 2024 г. заради войната срещу Украйна. 25 март, 2023 г.

Международният олимпийски комитет (МОК) позволи в петък на спортисти от Русия и Беларус да участват в Олимпийските игри в Париж през 2024 г., но под неутрален флаг. Те обаче няма да имат право да участват в отбори и изрично не трябва подкрепят руската инвазия в Украйна.

Руски и беларуски спортисти, които имат договори с армията или с агенции за национална сигурност, също няма да бъдат допускани до участие в игрите. Такива са например ЦСКА (Москва) и "Динамо". Няма да бъдат допуснати и треньори и помощен персонал, който активно подкрепят войната.

МОК запазва и санкциите за отговорните за войната в Украйна и няма да допусне представители на правителствата на двете държави в Париж. Забранено ще е използването на националните флагове, химна, цветовете или каквато и да е друга идентификация на Русия или Беларус по време на състезания или на официални церемонии.

Решението е важно, защото може да предизвика отсъствието на украинската делегация в Париж. Към днешна дата има 60 украински спортисти, които имат квоти за Париж.

От организацията съобщиха, че от 4600 спортисти до момента, има само 11 неутрални - осем руснаци и трима беларуси, които са взели квота за игрите.

След като бяха наказани да не участват в световния спорт в края на февруари 2022 г., от МОК направиха много отстъпки, като обясниха няколко пъти, че спортистите не трябва да "плащат" за действията на политиците.

Миналия март МОК първо препоръча на световните федерации за допуснат руснаци и беларуси в състезанията под неутрален флаг, като отложиха решението си за Олимпийските игри в Париж 2024 и Милано-Кортина през 2026 г. Някои от федерациите приеха препоръката, но леката атлетика и сега отказва да допусне руснаци до състезанията.

През октомври МОК изключи Руския олимпийски комитет от олимпийското движение заради това, че прие спортни организации от незаконно анексираните области в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG