Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и Албания станаха членове на Съвета по правата на човека към ООН, Русия не успя


Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Русия се провали в опита си да се завърне в Съвета по правата на човека към ООН, а за членове бяха избрани България и Албания.

При тайното гласуване Русия получи 83 гласа срещу 160 за България и 123 за Албания, които се състезаваха срещу нея в същата източноевропейска група за две места в базирания в Женева Съвет по правата на човека. България бе избрана за член за периода 2024-2026 г.

"Държавите-членки на ООН изпратиха силен сигнал до ръководството на Русия, че мястото на правителство, отговорно за безброй военни престъпления и престъпления срещу човечеството, не е тук", каза Луис Шарбоно, директор на ООН в "Хюмън райтс уоч". Още няма реакция от Москва.

"Избирането на страната ни за член на Съвета по правата на човека към ООН е признание за активната ѝ политика в сферата на правата на човека", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Ангажирани да допринесат“ - е мотото на България. Четири са водещите национални ангажимента, по които България ще работи: подкрепа за мерките и политиките, насочени към борбата с всякакви форми на дискриминация и нетолерантност, расизъм, антисемитизъм и език на омразата, насърчаване на включването на повече жени и момичета на всички нива и във всички сфери на политическия и обществен живот, защита на правата на детето, включително правото на универсален достъп до образование за всяко дете, борба с дезинформацията, насърчаване на свободата на медиите и защита на журналистите, се посочва още в съобщението.

Съветът по правата на човека (СПЧ) е междуправителствен орган, отговарящ за защитата на правата на човека по света

С какво се занимава Съветът на ООН по правата на човека:

  • Съветът на ООН по правата на човека се състои от 47 държави членки с право на глас, избрани от пет регионални групи. Избират се за тригодишен срок и имат право на не повече от два последователни мандата.
  • Изборът на членовете става с тайно гласуване на Общото събрание в Ню Йорк.
  • При вчерашното гласуване 17 страни се съревноваваха за 15 места, чийто мандати започват между 2024 и 2026 г.
  • Органът е създаден през 2006 г. и има за задача да "поощрява всеобщото спазване на всички човешки права и основни свободи, по справедлив и равноправен начин, без оглед на техния вид".
  • Той замени Комисията на ООН по правата човека, която беше разпусната, а причината за това отчасти се състоеше в скандал около членството в нея.
  • Съветът се събира три пъти годишно в сградата на Обединените нации в Женева за сесии, в които участват дипломати, министри, президенти, гражданското общество и жертви на нарушения на човешки права и правозащитници.
  • Съветът редовно организира и заседания, на които страните осъществяват взаимен контрол помежду си на състоянието на човешките права в тях.
  • Органът няма правнообвързващи правомощия, но заседанията му водят до поставяне под наблюдение на дадена страна и може да нарежда разследвания за документиране на нарушения, които понякога служат като основа за възбуждане на наказателно преследване за военни престъпления.
  • През април 2022 г. членството на Русия беше временно прекратено по настояване на различни страни начело със САЩ заради нахлуването в Украйна. Подобни замразявания на членството са рядкост.
  • През 2018 г. бившият американски президент Доналд Тръмп извади САЩ от този орган на основание хронична тенденциозност към Израел. Впоследствие Вашингтон се върна и сега отново е държава член с право на глас.
  • През март 2022 г. съветът започна разследване заради войната в Украйна и обвини руските сили в нарушения, които могат да представляват престъпления срещу човечеството. Също миналата година той назначи и разследващ по досието за правата на човека в Русия.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG