Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По най-лошия сценарий". Как язовир наводни област в Южна Русия


Евакуиране на жители на Орск с надуваема лодка, 7 април 2024 г.
Евакуиране на жители на Орск с надуваема лодка, 7 април 2024 г.

Руският град Орск в Оренбургска област е наводнен, след като близката река Урал проби язовирна стена през нощта на петък срещу събота. В понеделник преля и река Елшанка, която минава през града.

Загинали са 4 души, но властите не свързват смъртта им с наводнението. Пострадали са близо 100 населени места, заплашени от наводнение са и съседните области. Евакуирани са хиляди жители в Южна Русия и Северен Казахстан.

Орск се намира на на 1800 км източно от Москва в южната част на Русия, близо до границата с Казахстан. Това е вторият по големина град в Оренбургска област с над 200 хил. жители.

В Орск е обявено извънредно положение. От неделя се евакуират жителите му, от понеделник е обявена и евакуацията на близкия град Новотроицк и село Лесоторгови, съобщи кметът на Орск Василий Козупица.

Нивото на река Урал, която извира от едноименната планина и се влива в Каспийско море, се увеличи драстично заради разтопените снегове и доведе до скъсването на стената на местен язовир. Водата от него заля няколко руски области и части от Казахстан.

Ситуацията с наводнението в Орск "се развива по възможно най-лошия сценарий", съобщават руските държавни агенции, като се позовават на пресслужбата на губернатора и правителството на Оренбургска област. Наводнени са над 10 хил. жилищни сгради и над 18 хил. стопански парцела. Щетите по инфраструктурата се оценяват на 21 милиарда рубли.

Руският министър на извънредните ситуации Александър Куренков, който отлетя за Орск, определи ситуацията там като "критична". Водата продължава да приижда, а през следващите дни нивото ѝ само ще расте. През последното денонощие нивото на река Урал се е повишило с 28 см и е достигнало 872 см, съобщават от кметството на Орск. За неблагоприятна се смята границата от 760 см, а за опасна - 930 см.

Местната рафинерия с капацитет 130 хил. барела дневно, е спряла работа в неделя. Прекъснато е електрозахранването на повече от 8 хил. домове. Училищата ще преминат на дистанционно обучение.

От града са евакуирани над 6 хил. души. Властите са организирали 12 пункта за временно настаняване с над 8 хил. места.

Кметът на регионалната столица Оренбург Сергей Салмин призова жителите на опасните зони да напуснат незабавно. "Тези, които откажат да напуснат доброволно, ще евакуираме принудително с участието на полицейски служители", написа той в Телеграм.

В някои райони на Орск водата е достигнала до прозорците на първите етажи и хората се придвижват с лодки.

Около 100 души, сред които 18 деца, са потърсили медицинска помощ, шестима възрастни и 3 деца са настанени в болница. "Състоянието им не предизвиква безпокойство. Останалите са лекувани амбулаторно", цитира ТАСС думите на Алексей Кузнецов, помощник на руския министър на здравеопазването.

Медицинските центрове в града временно са спрели да оказват планова медицинска помощ, съобщиха по-рано от регионалното министерство на здравеопазването. В две болници ще се оказва само спешна и неотложна медицинска помощ.

Прокуроратурата започна наказателно разследване на строителството на язовира в Орск - за нарушаване на правилата за безопасност при строежа и за небрежност. Язовирната стена е построена след мащабно наводнение през 1957 г. и предпазва района на града от водата, която запълва езерото Сазани по време на наводнения.

От наводненията са пострадали общо 77 населени места. Евакуират се жителите и на съседния град Новотроицк и село Лесоторгови в Оренбургска област. Заплаха от наводнения е обявена и Курганска област.

Властите на Оренбургска област очакват пика на наводненията на 10 април. Очаква се ситуацията в региона да се стабилизира след 20 април, съобщи пресслужбата на областния управител.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG