Връзки за достъпност

Извънредни новини

След включване от Борисов. Главчев реши да ходи заедно с Радев на срещата на НАТО във Вашингтон


Служебният премиер и външен министър Димитър Главчев (вляво) и президентът Румен Радев наблюдават военния парад, 6 май 2024 г.
Служебният премиер и външен министър Димитър Главчев (вляво) и президентът Румен Радев наблюдават военния парад, 6 май 2024 г.

Служебният премиер и външен министър Димитър Главчев ще представлява България заедно с президента Румен Радев на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли, съобщи правителствената информационна служба в петък.

До този развой се стигна, след като депутатите отказаха да се произнесат по въпроса с официално свое решение, за което настоя Главчев с писмо до парламента ден по-рано. Малко преди да стане ясно, че премиерът ще ходи на форума на НАТО заедно с държавния глава, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намекна, че Радев трябва да присъства на събитието във Вашингтон.

Спорът по темата между Министерския съвет и президентството зрее от седмици, а срокът за регистрация на националните делегации за срещата изтича в петък, 21 юни.

Радев отдавна защитава тези за войната в Украйна, които съвпадат с позициите на Кремъл - че изпращането на военна помощ на Киев само удължава конфликта, както и че привържениците на подпомагането на украинската съпротива са "войнолюбци". На срещата на НАТО във Вашингтон пък се очаква алиансът да поеме координацията на доставките на оръжия за Украйна.

Българската конституция предвижда страната да бъде представлявана на международно ниво от изпълнителната власт, чието лице в момента е именно Главчев. Според някои от партиите в парламента обаче той не трябва да участва в подобни форуми, тъй като е служебен министър-председател.

Въпросът е бил обсъден по време на председателски съвет при новоизбраната шефка на парламента Рая Назарян в петък сутринта, но в крайна сметка депутатите са решили да не се месят в спора между Главчев и Радев. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на "Възраждане" Цончо Ганев.

"Реши се, че Народното събрание няма да взима отношение, Главчев да реши сам какво смята да прави – дали да отива той, дали да отива президентът", каза Ганев, цитиран от БТА.

Той уточни, че партията му, която често заема проруски позиции, е настоявала България да бъде представлявана от Радев на срещата на върха на НАТО. Позициите на президент и "Възраждане" по отношение на непредизвиканата руска агресия срещу Украйна обикновено съвпадат. И държавният глава и ръководството на партията твърдят, че София не трябва да изпраща военна помощ на Киев, например.

По думите на Ганев позицията, че Главчев трябва да отиде във Вашингтон са, е била възприета от ДПС, ПП-ДБ и "Величие".

Малко след изказването му пред медиите пресцентърът на ДПС разпространи изявление на съпредседателя на движението Делян Пеевски, който настоява Радев да не присъства на срещата на НАТО.

"Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели", смята Пеевски, който е сред санкционираните от САЩ български политици за корупция, но въпреки това сам определя себе си като гарант "за неотклонната ценностна принадлежност на България към евроатлантизма".

Позиции, че Главчев трябва да отиде на срещата във Вашингтон изразиха още бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков и съпредседателят на новата партия "Величие" Николай Марков.

"Аз ходех на европейските съвети, върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО", коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, спомняйки си какво е било разпределението на дипломатическите задължения докато е бил премиер, а Радев - в първия си президентски мандат.

От думите му стана ясно, че не е толкова важно кой ще отиде във Вашингтон, а да има недвусмислена позиция на Външно по обсъжданите там теми, която българският представител да защитава.

"Бойко Борисов къде завоалирано, къде ачик-ачик, направо си предложи Радев да отиде. Днес на председателски съвет в Народното събрание ГЕРБ отново направи това предложение", написа междувременно Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ във Фейсбук.

Традиционно покани за участие в такива форуми получават и министър-председателят, и президентът, а решението кой от тях да отиде се взема от Министерския съвет. При предишните служебни правителства в тези срещи участваше Радев, но след последните конституционни промени правомощията му да избира състава на служебните кабинет бяха орязани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG