Връзки за достъпност

Извънредни новини

Промени в Кодекса за застраховане, свързани с влизането в еврозоната, бяха приети на първо четене


Промените минаха на първо чете в парламентарната комисия по икономика
Промените минаха на първо чете в парламентарната комисия по икономика

С 13 гласа „за“ и 3 „против“ парламентарната комисия по икономика прие на първо четене законопроект за допълнение за Кодекса на застраховането. Промените са свързани със застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в рамките на системата „Зелена карта“.

През февруари две заседания на комисията по икономика се провалиха заради липса на кворум и в крайна сметка нужните промени, които са част от условията за прием в еврозоната, не бяха приети.

Тогава срещу промените бяха ГЕРБ, ДПС и БСП. Негативни становища тогава изказаха и от Съюза за стопанска инициатива и Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Заради отказа им депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ги обвиниха, че обслужват един от основателите на "Лев Инс" Алексей Петров.

Барета, доцент, експерт по тероризъм. Кой е Алексей Петров, който препоръча на Гешев да се оттегли
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:23 0:00

Промените целят да се гарантира спазването на правилата в европейската застрахователна система „Зелена карта“. Те предвиждат българските застрахователи да са длъжни да изплащат обезщетения веднага, ако техен клиент участва в инцидент в чужбина, а едва след това да оспорват претенциите. Досега част от българските застрахователни фирми отказваха да плащат при инциденти на техни клиенти в чужбина и с това бяха натрупани задължения за десетки милиони лв.

На заседанието в сряда ГЕРБ, ДПС, БСП, както и ПП-ДБ и ИТН подкрепиха поправките, а само от „Възраждане“ бяха против. Променена се оказа и позицията на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, а промените бяха подкрепени от Асоциацията на българските застрахователи.

Копманията „Лев инс“ е пазарен лидер в полицата „Гражданска отговорност“. Още през 2022 г. тогавашната министърка на финансите Росица Велкова каза, че България е застрашена да бъде изхвърлена от европейската система за „Зелена карта“, което застрашава приемането на България в еврозоната.

Заради цитирането на изказването на Велкова „Лев инс“ заведе иск в размер на 1 млн. лв. срещу изданието Медиапул.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG