Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вещ в "троленето". Каква е ролята на Пеевски и ДПС в съдебната реформа


Колаж със снимки на евродепутата Радан Кънев (вляво) и депутата от ДПС Делян Пеевски (вдясно)
Колаж със снимки на евродепутата Радан Кънев (вляво) и депутата от ДПС Делян Пеевски (вдясно)

От "нито глас за Пеевски" до "нов политически преход". За две години лидерите на "Демократична България" преобърнаха нагласите си към санкционирания от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски. От символ на задкулисието, той се превърна в говорител на властта. Как Пеевски стана партньор?

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски". По време на парламентарните избори през 2021 г. "Демократична България" (ДБ) проведе кампанията си под мотото "нито глас за Пеевски".

"Той е олицетворение на модела, който подменя законността, конституционализма, публичността с корупция и задкулисие“, каза тогава съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Две години по-късно ДПС е партньор на "Демократична България" за провеждането на конституционна и съдебна реформа, а Пеевски - основен говорител и преговарящ.

Как се стигна до тази промяна? В Студио България на Свободна Европа гостува евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

Най-важното от интервюто

  • "Ролята на ДПС и на явно пръкналия се нов негов говорител Делян Пеевски в сегашната политическа динамика е колкото дразнеща, толкова и необяснима”.
  • "Този тип промени [конституционни и съдебни] имат нужда от сериозно обществено доверие. Присъствието на Делян Пеевски като водеща фигура в тях е фактор против такова обществено доверие. Той не е глупав човек. Това означава, че той съзнателно вреди на възможностите за реално реформиране на съдебната система”.
  • "ДПС невинаги е била евроатлантически ориентирана. […]. С една реч на почетния председател Ахмед Доган, в която освен сериозно подозрение за тежка злоупотреба с алкохол преди произнасянето й, бяха повторени всички класически путински пропагандни опорки от периода 2014-2015 г.”.
  • "В ДПС, и на думи, и на дело, има много тревожни прояви на геополитическа непоследователност. Ние можем да намерим такива и в ГЕРБ, но те ще са по-малко и не толкова ярки”.
  • "На значителна част от миньорите беше непрекъснато набивана в главите лъжата, че преход може да няма, че работата в досегашните обеми и нива на заетост може да продължава вечно.
  • "Тук [използването на протестите на миньорите] виждам политическа игра. Тези хора си играят с огъня, защото, търсейки евтина политическа игра, предизвикват много по-дълбоки сили на гняв и недоверие в обществото, които могат да доведат до антиевропейска вълна в полза на друга политическа сила, а именно на партия "Възраждане” и на нейния неформален лидер президента Радев”.

Пеевски като говорител

„Ролята на ДПС и на явно пръкналия се нов негов говорител Делян Пеевски в сегашната политическа динамика е колкото дразнеща, толкова и необяснима”, каза Радан Кънев. По думите му „има един ясно изразен елемент на комуникационно тролене на г-н Пеевски”. Според Кънев Пеевски има опит с комуникациите покрай медийните проекти, с които е свързано името му. „С негови медийни проекти са свързани първите мащабни тролски фабрики в България, така че троленето е един от занаятите, в които той е достатъчно вещ”, каза Кънев.

Според "Бяла книга за свободата на медиите в България" Делян Пеевски започва да гради медийната си империя още през 2007 г. с придобиването на вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика" чрез "Нова българска медийна група холдинг". В началото той не се афишира като собственик, но през 2014 г. ги нарича „моите медии”. Година по-късно майка му Ирена Кръстева му прехвърля 50 на сто от собствеността върху тях. Пеевски продава медиите, свързвани с него, през 2020 г.

В „Бялата книга на свободата на медиите в България” са дадени няколко примера как тези медии са използвани като "бухалки". През 2009 г. се провеждат парламентарни избори в България. Проучванията сочат за победител тогавашния кмет на София и към онзи момент бъдещ премиер Бойко Борисов. В продължение на месеци контролираните от Пеевски медии провеждат черна кампания срещу партията му ГЕРБ и самия Борисов, а стилистиката изпада до нива, в които той е оприличаван на тиква. „Непосредствено след изборите и след своеобразна сделка с новия премиер Борисов медиите рязко сменят тона към него и започват да възхваляват всяко негово действие”, пише в изследването.

Радан Кънев каза, че е критичен по отношение на парламентарното ръководство на ПП-ДБ. „Тяхната задача е да покажат, че правителството на акад. [Николай] Денков не е зависимо от Делян Пеевски. Но това трябва да бъде показано и комуникирано”, каза Кънев.

Според него парламентарното мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ е „изключително комфортно”. И няма нужда от гласовете на ДПС. „Защо се допуска тази активна публична комуникационна роля на ДПС и в частност на техния депутат Делян Пеевски е въпрос, на който не мога да дам отговор”, каза Кънев.

ГЕРБ и ПП-ДБ имат общо 132 гласа в Народното събрание при нужни 121 за мнозинство. С ДПС броят е 168 - като минимун 160 гласа трябват за промени в Конституцията.

Пеевски в ролята на реформатор

„Нямам вяра, че Делян Пеевски може да проведе качествена съдебна и конституционна реформа”, каза Кънев. Според него с ролята, която изпълнява в момента Пеевски, значително подкопава доверието в съдебната реформа.

„Този тип промени имат нужда от сериозно обществено доверие. Присъствието на Делян Пеевски като водеща фигура в тях е фактор против такова обществено доверие. Той не е глупав човек. Това означава, че той съзнателно вреди на възможностите за реално реформиране на съдебната система”, каза Кънев.

Според евродепутата няма съмнение, че гласовете на ДПС са необходими, за да се осъществи съдебната реформа. По думите му ситуацията прилича на тази през 2015 г., „когато беше направен предишният частично успешен опит”. Кънев каза, че тогава опитът е бил провален от ГЕРБ и ДПС. „Ако сравняваме двата периода, разликата е, че тогава интимната връзка между ГЕРБ и ДПС беше сериозно прикрита, а сега е официална”.

ДПС и евроатлантизма

„ДПС не винаги е била евроатлантически ориентирана”, каза Радан Кънев. По думите му ”аргументът, че ДПС е ключов партньор в евроатлантическо мнозинство, е изключително хлъзгав”. Кънев припомни отстраняването на Лютви Местан от председателския пост в ДПС: „С една реч на почетния председател Ахмед Доган, в която освен сериозно подозрение за тежка злоупотреба с алкохол преди произнасянето й, бяха повторени всички класически путински пропагандни опорки от периода 2014-2015 г.”

През 2015 г. Местан защити Турция за свален руски изтребител, след като руската военна авиация нарушава въздушното пространство на страната многократно. Той прочете декларация в парламента, с която подкрепя призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и връщане към политическия диалог. След тази декларация кариерата на Местан като председател на ДПС приключи с мотив "накърняване на националните интереси". В отговор Местан каза, че "българският национален интерес от години е свързан с Европейския съюз и НАТО, а не с Русия".

Според Кънев Местан е „отстранен заради прекаленото му евроатлантическо залитане. Така че доста широко разпространената мантра, че прозападната ориентация на ДПС не подлежи на съмнение, е опровергана най-малко един път, а всъщност в поредица различни форми на писмена и устна логорея лично от безспорния лидер на тази формация – почетният председател Ахмед Доган”. По думите му Доган има поредица от „опасни пропутински залитания”.

Игра със съдбите на хората

Според Радан Кънев протестът на част от заетите в енергетиката е автентичен. „Това е мотивацията на гневни хора, които дълго време са били лъгани", каза Кънев. По думите му на „значителна част от миньорите беше непрекъснато набивана в главите лъжата, че преход може да няма, че работата в досегашните обеми и нива на заетост може да продължава вечно”.

Според него „има и политически играчи, които от една страна лъжат хората, че могат да работят неограничено без график за плавен преход. От друга страна в парламента се правят, че решават някакви кризи”.

На 29 септември миньори и енергетици започнаха пътни блокади в страната. Недоволството им е породено от изпращането в Европейската комисия (ЕК) на териториалните планове на България за справедлив преход на въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

ЕК ще даде на България 3,5 млрд. лева за тяхната зелена трансформация, но работещите във въглищния сектор се противопоставят и настояват териториалните планове да се изтеглят и променят.

Премиерът Николай Денков каза, че правителството няма да изтегли териториалните планове за регионите.

Радан Кънев каза, че свързва опита да бъде политически дестабилизирано правителството с ГЕРБ и ДПС. „Тук виждам политическа игра. Тези хора си играят с огъня, защото, търсейки евтина политическа игра, предизвикват много по-дълбоки сили на гняв и недоверие в обществото, които могат да доведат до антиевропейска вълна в полза на друга политическа сила, а именно на партия „Възраждане” и на нейния неформален лидер президента Радев”, каза Кънев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG