Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски и Добрев сезират прокуратурата по разследванията за незаконен износ на руски петрол от "Лукойл"


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Делян Пеевски, депутат от ДПС и санкциониран за корупция по закона "Магнитски", сезира прокуратурата за незаконен износ на руски петрол от „ Лукойл” България, съобщиха от пресцентъра на партията в събота.

Компанията отхвърли обвиненията и изрази готовност да съдейства на прокуратурата.

Сигналът е подаден съвместно с депутата от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев и е по разследване на международното издание Политико и доклад на неправителствените организации "Глобъл Уитнес", Център за изследване на демокрацията и Център за изследване на енергията и чистия въздух.

Според тях от началото на 2024 г. "Лукойл" е генерирала печалба от близо 1 млрд. евро, с които да финансира военната си инвазия в Украйна. Също така за собственика на "Лукойл" са генерирани почти 500 млн. евро печалба.

Сигналът на Пеевски и Добрев е за това, че рафинерията "Нефтохим" в Бургас e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от Европейския съюз (ЕС) горива, които са произведени от руски петрол. Сигналът е адресиран до прокуратурата и до Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)

В сигнала се посочва, че цитираните източници е възможно да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени хора, ако те са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС.

Според разследванията между март и юли 2023 г. рафинерията на „Лукойл“ е изнесла по този начин около три милиона барела горива, произведени от руски петрол.

По-късно в събота "Лукойл" съобщи, че "приветства и ще окаже всякакво съдействие за провеждане на професионално и безпристрастно разследване, защото то ще опровергае всички неверни твърдения срещу Дружеството."

Компанията отхвърли обвиненията, като каза, че износът на нефтопродукти, произведени от "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" от руски суров нефт, се осъществява стриктно в рамките на установените квоти и ограничения и че "всяка партида продукти се изнася под контрола и след предварителното одобрение на Агенция "Митници""

Новината идва, след като в петък Добрев съобщи, че е внесъл в парламента предложение за отмяна на дерогацията на "Лукойл".

През 2022 г. България получи дерогацията (изключение) от забраната за внос на руски петрол, въведена от ЕС. От нея се възползва рафинерията "Нефтохим" в Бургас, собственост на "Лукойл". Тя отрече да нарушава ембаргото, а премиерът Николай Денков нарече доклада "комбинация от верни факти и неверни допускания".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG