Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три златни медала и един световен рекорд. Петър Мицин, който отправя поглед към Олипмпийските игри


Петър Мицин на Държавното отборно първенство
Петър Мицин на Държавното отборно първенство

Той е само на 17 години, но вече поставя рекорди. Той спечели три златни медала на европейското първенство по плуване за юноши и три норматива за Олимпийските игри. Петър Мицин сега се цели високо и си пожелава през 2024 г. медалите вече да са олимпийски.

Когато започва да тренира плуване, спортът не го грабва веднага. След кратко прекъсване обаче се връща в басейна. Започва със спринтовите дисциплини – плуване на 50 и 100 метра, а после открива и таланта си за по-дългите. Резултатът днес е: три златни медала, три норматива за Олимпийските игри при мъжете и два рекорда за юноши.

Той е Петър Мицин и през последните дни привлече вниманието. Причината са трите завоювани титли на 200, 400 и 800 метра свободен стил на европейското първенство по плуване за юноши в Белград.

С тях той поставя един световен и един европейски рекорд при юношите. Мицин стана и първият български плувец, поставил световен рекорд.

След прибирането си в България Мицин коментира, че не е очаквал подобни резултати.

"Изобщо не очаквах три титли, отидох за норматив, но така се случиха нещата. Не съм в тази голяма еуфория, в която трябва да съм, но съм наистина предоволен от резултата, който дадох.“, каза той пред bTV.

Петър Мицин е роден във Велинград през 2005 г. и започва да се занимава с плуване, когато е на 12 години. Спортът за него изглежда като естествен път на развитие. Причината е, че е отгледан в семейството на двама спортисти – майка му се е занимавала с лека атлетика, а баща му – с биатлон.

Плуването за Мицин не е любов от пръв поглед. Затова той се насочва към ски бягането и ски ориентирането като алтернатива. Впоследствие се връща в басейна, а негова треньорка става вече покойната Йорданка Пенина.

„В началото започнах да се състезавам в дисциплините 50 метра свободен стил, 100 метра свободен стил, спринтови дисциплини“, казва Мицин пред БНТ.

След време Пенина решава да го пробва и на по-дълги разстояния. В началото той се страхува от промяната, но въпреки това опитва.

Само няколко плувания на 200 метра свободен стил обаче са достатъчни, за да разбере, че той може да се състезава и на по-дълги дисциплини. Тогава Мицин започва да тренира по-усилено и да се опитва да прави всяка година по-добра от предишната.

Плувната си кариера започва като състезател на Плувен клуб "Белмекен", но трагична случка с неговата треньорка го кара да се премести в Плувен клуб "Вихрен". Негов треньор става Николай Вакареев.

През последните години Мицин има участия на европейски първенства за юноши и за мъже в Рим и Букурещ. Той участва и на световното първенство по плуване в малък басейн в Австралия, което е първото световно първенство за него.

Още преди шампионата в Сърбия той започва да поставя рекорди. На 19 май в Бургас поставя държавен рекорд за мъже на 800 метра свободен стил - 7:55,59. С това става първият българин, слязъл под 800 метра на тази дисциплина.

Два месеца по-късно, по време на състезанието в Сърбия плувецът успява да подобри собствения си рекорд. Времето му от 7:47.45 е и най-доброто в историята на европейските първенства за юноши.

Той успя да подобри и световния рекорд на 400 метра свободен стил при юноши на австралиеца Мак Хортън, който повече от 10 години оставаше непобеден. Мицин финишира за 3:44.31 минути, което е с 29 стотни по-бързо от Хортън.

С тези резултати Мицин се квалифицира за участие в Олимпийските игри и изглежда, че сега той има нова цел, към която вече отправя големи надежди:

„Пожелавам си медал в Париж. Дано стане реалност. Имам "А" нормативи на 400 и 800 метра, а на 200 - "Б" норматив. Ще участвам и в трите дисциплини на олимпиадата. Надявам се там да направя много добро класиране", каза той пред bTV.

Мицин обяснява успеха си с добрата подготовка със своя треньор – Николай Вакареев.

„В плана, който ние си бяхме съставили имаше доста лишения, доста натрупани километри, които показват резултат“, каза той пред Sportal.bg.

Сега следващото предизвикателство за Мицин са Олипмпийските игри в Париж през 2024 г. През септември предстои и световното първенство по плуване в Нетаня (Израел), за което Мицин има високи очаквания:

„На Световното първенство за юноши се целя в топ 3 за дисциплините, в които ще плувам“, каза той. Преди него плувецът ще участва на европейското първенство за младежи до 23 г. през август в Дъблин.

За постиженията си в понеделник Мицин беше награден от Министерството на младежта и спорта, както и от община Сандански.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG