Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков отново е с охрана от НСО


Кирил Петков
Кирил Петков

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) и бивш премиер Кирил Петков отново е с лична охрана от НСО. Това потвърди самият Петков пред БНР, без да даде повече информация.

През януари личната охрана от НСО на Петков беше свалена, съобщи тогава 24 часа.

НСО е осигурила охрана на петима високопоставени български политици, съобщи БНР във вторник, като се позовава на свои източници. Причината са заплахи, идващи от свързани с Русия служби.

НСО отказа да потвърди или отрече пред Свободна Европа, защото информацията дали едно лице се охранява, или не, е класифицирана.

Сигналът за заплахите според БНР е получен миналата седмица. Тогава Междуведомствената комисия, в състава на която влизат началникът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР, е взела решение да назначи охрана на политиците.

Според Закона за НСО при конкретна застрашеност в мирно време, по решение на междуведомствена комисия, се осигурява охрана на лица, заемали длъжности председател на Народното събрание или министър-председател. Отделно те имат право и на специализиран транспорт до четири години след освобождаването им от длъжност.

Охрана получават и такива лица, свързани с националната сигурност, посегателство спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG