Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това те държи жив". Питър Динклидж, който не позволява необичайният ръст да определя успехите му


Питър Динклидж с наградата си за поддържащ актьор в драматичен сериал за ролята си в „Игра на тронове“ на HBO по време на 67-ите награди „Еми“, 20 септември 2015 г.
Питър Динклидж с наградата си за поддържащ актьор в драматичен сериал за ролята си в „Игра на тронове“ на HBO по време на 67-ите награди „Еми“, 20 септември 2015 г.

Пътят му към актьорското майсторство започва отрано. Може да сте го виждали и в други роли. Една от тях обаче се откроява. Вероятно го познавате като Тирион Ланистър от "Игра на тронове". Той е Питър Динклидж и е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е роден с форма на дуарфизъм и е свикнал всички да говорят за ръста му. Това обаче не му пречи, той е самоуверен и от малък намира пътя си в актьорското майсторство. Сега хората говорят за него заради успехите му. Той е Питър Динклидж, който във вторник стана на 55 години.

Актьорът е роден на 11 юни 1969 г. в Мористаун, Ню Джърси. Още от раждането му става ясно, че има ахондроплазия, форма на дуарфизъм.

Той започва да се занимава с актьорско майсторство в ранна детска възраст. Като деца заедно с брат си организира представления под формата на куклено шоу за съседите.

"Бях намусено дете, което пушеше цигари и носеше черно всеки ден", спомня си той, цитиран от платформата за оценка на филми iMDB.

След като завършва университета Бенингтън във Върмонт с актьорско майсторство, той започва театрална група заедно със свой състудент. Проектът обаче няма успех и Динклидж започва да участва в алтернативни на Бродуей продукции, докато работи на различни места, за да се издържа.

Въпреки необичайния си ръст, той остава уверен в себе си.

"Или се свиваш в ъгъла, или го носиш гордо [ръста], като броня. Можеш да го обърнеш и да го използваш в своя полза, преди някой друг да получи шанс за това", казва Диклидж.

В началото той отказва да играе роли, които смята за стереотипни за своя ръст. Прави го от страх да не остане в ролята на джудже във фентъзи филми до края на живота си.

След първата си роля на голям екран в "Живот в забрава" Динклидж отправя язвително обвинение към Холивуд за лошото отношение към хората с нисък ръст.

Следват поредица от филмови и телевизионни изяви, като пробивът му идва с драматичната комедия "Началник гара" през 2003 г. Филмът е създаден от сценариста и режисьор Томас Маккарти специално за Диклидж и му носи големи успехи. Той е номиниран за наградата на Гилдията на филмовите актьори за най-добър актьор.

Въпреки че след това участва в няколко сериала и филма, големият успех идва с ролята му на Тирион Ланистър в поредицата "Игра на тронове". Тя започва през 2011 г., а последният ѝ сезон е излъчен през 2019 г.

За изпълнението си той печели няколко награди "Еми" за най-добър актьор в поддържаща роля в драматичен сериал (2011, 2015, 2018 и 2019 г.), както и награда „Златен глобус“ през 2012 г.

Харесва ми да се чувствам неудобно като актьор, защото това те държи жив
Питър Динклидж

"Дълго време не исках да се занимавам с телевизия, защото смятах, че качеството на сценариите не е много високо, за разлика от киното, но има промяна. [Платформата] HBO привлече огромно количество талантливи писатели", казва той в първите години на "Игра на тронове".

Но Динклидж не е от онези актьори, които остават в зоната си на комфорт заедно със своите убеждения.

"Мисля, че актьорите се чувстват твърде комфортно. Харесва ми да се чувствам неудобно като актьор, защото това те държи жив. Не знам, мисля, че това е важно", казва той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG