Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започна проверка за оголените след наводнението мръсни канали по плажовете на Южното Черноморие


Южният плаж на Китен, залян от река Караагач.
Южният плаж на Китен, залян от река Караагач.

Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) проверява строителните книжа и фактическото изпълнение на оголените след бедствието канализационни тръби по плажната ивица на Южното Черноморие. Това написа във фейсбук профила си министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Наводнението на Южното Черноморие оголи заустени в морето канализационни тръби. На снимки в социалните мрежи се виждат такива зауствания на плитчината на плаж "Хармани" до Созопол и на плаж “Атлиман” до Китен.

В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Обилните валежи предизвикаха сериозни наводнения в община Царево. Бяха отнесени мостове и се активираха свлачища. Малки населени места и къмпинги в района бяха евакуирани.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който в четвъртък беше в парламента, каза, че се извършва контрол върху заведения, които изхвърлят отпадъчни води в морето.

Темата коментира и членът на "Продължаваме промяната" и бивш шеф на кабинета на премиера в предишното редовно правителство Лена Бориславова.

“Дали собствениците на тези заведения и хотели пускат децата си да се къпят там? А местните кметове?”, попита риторично бившата говорителка на кабинета "Петков", написа тя и сподели снимки от плаж “Атлиман”.

На уеб камерата излъчваща от плажа се вижда, че тръбите излизащи от заведението, ден по-късно, вече са заринати и върху тях има шезлонги.

„Това е всъщност дълбоководно заустване, което в случая е плитководно. Това е причината да има определени измервания, които показват високо ниво на ешерихия коли. Хората не са знаели, че на 50 метра навътре в морето има тръба“, коментира пред бТВ бившият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро.

Друг бивш министър на екологията Борислав Сандов каза, че по Южното Черноморие няма пречиствателни станци и добре организирана система по канализация. По думите му в периода декември 2021 - август 2022 г. нито една община не е поискала финансиране за изграждане на пречиствателни станции.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че водата в засегнатите места ще остане неизползваема, включително и за къпане, докато от регионалните инспекции не отчетата две отрицателни проби, което се очаква "в рамките на един два-два дни". Кунчев препоръча поне до следващата седмица туристите и местните да не използват и плажовете.

През август изследване на асоциация "Активни потребители" и учени от Софийския университет установи замърсяване с ешерихия коли на редица плажове на Южното Черноморие. Най-тежко според изследването беше замърсяването на "Попския плаж" в Царево.

Тогава министерството на здравеопазването обяви, че не приема за коректно тяхното изследването. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза каза, че "водата е с чудесни показатели и не крие никакви рискове и в подобни "циркове" повече няма да участва", а кметът на Царево Георги Лапчев нарече това атака срещу общината и българския туризъм.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG