Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина журналистът и автор в Свободна Европа Пламен Асенов


Пламен Асенов
Пламен Асенов

В сряда е починал журналистът и автор на поредицата "Великите европейци" Пламен Асенов, научи Свободна Европа от неговото семейство.

Асенов е роден в Пловдив през 1958 г.. Завършва българска филология в Софийския университет. Първо живее в Кърджали и работи във вестник "Нов живот", откъдето е уволнен година преди края на управлението на комунистическия лидер Тодор Живков.

След насилствената смяна на имената на българските турци Асенов е един от участниците в създаването на новата опозиция в Кърджали, както и един от онези, които търсят връзка със забранените им организации.

След 1989 г. Асенов работи за вестник "Демокрация", а след това и за вестник "Подкрепа". В продължение на 14 години работи като кореспондент за българската редакция на Би Би Си от Пловдив.

След закриването на редакцията пише политически анализи за "Дневник" и "Сега", сценарист е на документални филми за БНТ. От 2007 г. е анализатор за българската редакция на радио SBS в Мелбърн, Австралия.

През 2011 г. той получава наградата "Пловдив" за журналистика. През следващата година се появява идеята му за поредицата "Великите европейци", в която изследва живота на хората, белязали европейската история през последните повече от 20 века. Поредицата излиза и в едноименната рубрика на Свободна Европа от 2019 г.

Идеята му се реализира като предаване по Радио Пловдив на БНР, след което се превръща в основа за поредица от книги. Преди дни се състоя премиерата на петия том от нея. От 2014 г. Асенов е политически коментатор в сайта "Фактор".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG