Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът пак пусна от ареста Пламен Владимиров, осъден на доживотен затвор за убийството на снаха си


Пламен Владимиров - баща на осъдения като извършител на убийството Орлин Владимиров
Пламен Владимиров - баща на осъдения като извършител на убийството Орлин Владимиров

Софийският апелативен съд (САС) пусна под гаранция свекъра на убитата Евгения Владимирова - Пламен Владимиров, който на 20 октомври беше осъден на доживотен затвор заедно със сина си и неин съпруг Орлин Владимиров.

Така апелативните магистрати отмениха определението, с което Софийският градски съд (СГС) разпореди задържане под стража на Пламен Владимиров заради съучастие в убийството. Според САС мярката му за неотклонение трябва да бъде 5000 лева парична гаранция, каквато беше преди задържането му за постоянно в ареста.

Младата жена беше убита на 13 октомври 2021 г. в дома си в столичния кв. „Лагера“, а съпругът и свекърът ѝ бяха задържани месец по-късно. През това време Владимиров-младши даваше интервюта, в които твърдеше, че жена му е изчезнала. По-късно тялото на Евгения, която според експертизите е била удушена, беше открито в куфар край Перник.

На първа инстанция СГС прие, че Орлин Владимиров и баща му са планирали умишленото убийство на Евгения и ги осъди на доживотен затвор при първоначален специален режим. Първият беше признат за виновен като физически извършител, а вторият – като негов помагач, който е знаел предварително за намеренията му и му е обещал да му помогне за прикриването на престъплението.

В четвъртък апелативните съдии обаче са приели, че Пламен Владимиров е с изрядно процесуално поведение и не е препятствал по никакъв начин провеждането на делото досега. Взето е предвид и влошеното здравословно състояние на подсъдимия още от 2015 г., както и факта, че има постоянен адрес и чисто съдебно минало, съобщиха от САС.

Мотивите на СГС за доживотния затвор за баща и син Владимирови все още не са публикувани. След края на делото обаче съдия Вера Чочкова каза, че са събрани достатъчно доказателства, че Орлин Владимиров е удушил съпругата си, като предварително е получил съвети и обещание за помощ да укрие трупа от страна на баща си.

По делото имаше данни, че двамата са отишли да огледат хвостохранилището край Перник сутринта на деня, в който е извършено убийството. Именно там беше намерен куфар с трупа на убитата.

Според СГС Пламен Владимиров е можел да предотврати убийството, вместо да му помага и да заличава доказателствата за престъплението. Присъдата се обжалва от подсъдимите пред Софийския апелативен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG