Връзки за достъпност

Извънредни новини

План, изтекъл преди 9 години, и 25% неизпълнени мерки. Как се управлява природен парк "Витоша"


Туристки се разхождат в ПП "Витоша".
Туристки се разхождат в ПП "Витоша".

Природен парк "Витоша" се управлява с план от периода 2005-2014 г., който не е актуализиран. В същото време, въпреки че е изтекъл, до 2021 г. една четвърт от заложените в него мерки все още не са били изпълнени и това не допринася в достатъчна степен за ефективното управление на защитената територия.

Това са част от заключенията в одита на Сметната палата за ефективността при управлението на парк "Витоша" за периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2021 г., съобщиха от палатата във вторник.

Плановете за управление са основният инструмент, по който се ръководи опазването и ползването на природните паркове в България. От доклада на Сметната палата обаче става ясно, че към днешна дата "Витоша" се управлява с отдавна остарял план.

Въпреки че още през 2016 г. е изработен проект за нов план за парка за периода 2015-2024 г., той така и не е приет. Това се случва, независимо че работата по подготвянето му е вече платена с европейски средства.

През октомври 2015 г. проектът е внесен в министерството на околната среда и водите за съгласуване, а в края на 2016 г. е верифицирана сумата по окончателното плащане на изпълнителя. В продължение на седем години обаче министерството бави приемането на плана, пишат в доклада си от Сметната палата.

"Лошата практика показва липса на институционална воля и е индикатор за наличието на сериозен систематичен проблем и по отношение на други паркове, и заплашва ефективността и устойчивостта на управлението на защитените територии", пише още в одита.

Природният парк "Витоша" не е единственият, за който няма актуализиран план. Такива са случаите и при ПП "Врачански балкан", ПП "Златни пясъци" и ПП "Рилски манастир", например. Има и паркове, в които не просто няма стар, а изобщо липсва приет план като ПП "Сините камъни" и ПП "Странджа".

Природните паркове, какъвто е и "Витоша", са защитени територии предназначени за опазване на биологичното разнообразие, природните ресурси и свързаните с тях културни ценности. Съхраняването на защитените територии е национално и общочовешко богатство, като специална форма на опазване на природата за развитието на културата, науката и благополучието на обществото, отбелязват още авторите на доклада.

"Изгубената Витоша". Планината до София стана недостъпна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG