Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина философът и изкуствовед проф. Ивайло Знеполски 


Проф. Ивайло Знеполски
Проф. Ивайло Знеполски

Известният философ, културолог, изкуствовед и филмов критик проф. Ивайло Знеполски е починал в сряда, съобщи семейството му, цитирано от БТА.

Той е роден през 1940 г. в София. Завършва философия в Софийския университет и е доктор по изкуствознание. Преподава в редица български и чуждестранни университети и научни институции като НАТФИЗ, Софийския университет, Висшето училище по социални науки в Париж и Университета Монтескьо в Бордо.

Проф. Знеполски е зам.-министър на културата между началото на 1991 г. и края на 1992 г. в правителството на Филип Димитров. Между средата на 1993 г. и началото на 1995 г. е министър на културата в правителствата на Любен Беров и служебния премиер Ренета Инджова. Бил е депутат в 36-ото и 37-ото Народни събрания.

През 2005 г. става съосновател на Института за изследване на близкото минало и е негов председател до 2022 г.

Проф. Ивайло Знеполски е автор на повече от 160 научни статии, есета, глави и предговори към сборници и книги, сред които „Как се променят нещата. От инциденти до голямото събитие. Истории с философи и историци“ (2016), „Историкът и множественото минало“ (2017). Носител е на отличието Кавалер на Националния орден за заслуги на Франция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG