Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отблокиране. Полша е покрила последните условия да получи 76 млрд. евро от ЕС


Новият премиер Доналд Туск се зарече още след като зае поста, че ще възстанови отношенията с Брюксел
Новият премиер Доналд Туск се зарече още след като зае поста, че ще възстанови отношенията с Брюксел

Европейската комисия потвърди, че Полша е покрила последните три условия за получаване на 76 млрд. евро от структурните фондове на ЕС, съобщи министърът за държавните фондове и регионалната политика Катажина Пелчинска-Наленч, предаде Ройтерес.

Новината беше съобщена, след като европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс пристигна на посещение във Варшава, за да обсъди съдебни реформи, които да позволят на Полша да отблокира милиардите от еврофондовете. Заради опасения за върховенството на закона в страната по-рано ЕС замрази средствата, предназначени за Полша.

"Имаме потвърждение от ЕК, че Полша покрива последните три условия, необходими за пълното мобилизиране на структурните фондове в размер на 76 млрд. евро за изпълнение на програмите до 2027 г.", написа Пелчинска-Наленч в социалната мрежа Х.

Предишният националистически кабинет, оглавяван от партия "Право и справедливост" (ПиС) на Матеуш Моравецки, проведе обширна реформа на съдебната система. Според Брюксел и международните наблюдатели обаче промените са в нарушение демократичния контрол и баланса на властите.

Новият проевропейски премиер Доналд Туск се зарече да възстанови върховенството на закона, за да бъдат размразени еврофондовете, предвидени за Полша. Той обаче среща съпротива от страна на поддръжниците и съюзниците на управлявалата доскоро консервативна партия ПиС, като сред тях е президентът Анджей Дуда, както и някои съдии на високи нива в съдебната йерархия, отбелязва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG