Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Махнахме ги от власт". Управляващите в Полша спечелиха вота, но опозицията има мнозинство 


Опозиционният лидер и бивш премиер на Полша Доналд Туск ликува след обявяването на първите резултати от парламентарните избори в неделя.
Опозиционният лидер и бивш премиер на Полша Доналд Туск ликува след обявяването на първите резултати от парламентарните избори в неделя.

Управляващата партия “Право и справедливост” спечели парламентарните избори в Полша в неделя, но трите опозиционни партии, явили се на вота с обещание да я свалят от власт, общо ще имат пълно мнозинство в долната камара на парламента, показват екзитполовете, цитирани от Ройтерс.

“Победихме. “Право и справедливост” е победителят от изборите през 2023 г.”, обяви премиерът Матеуш Моравецки в социалната мрежа “Екс”.

Лидерът на партията Ярослав Качински пък каза пред събралите се в центъра на Варшава, че не е ясно дали резултатът им ще се превърне в нов мандат за правителство. Все пак той призова привържениците си да не губят надежда.

Данните засега показват, че партията му печели 36,8% от гласовете, което ѝ отрежда около 200 депутатски места. За мнозинство обаче са нужни по 231 народни представители, което означава, че “Право и справедливост” ще трябва да състави коалиция, за да продължи да управлява.

“Никога не съм бил толкова щастлив през живота си, както днес с това второ място. Полша победи. Демокрацията победи. Махнахме ги от власт”, реагира след обявяването на първоначалните резултати опозиционният лидер и бивш председател на Европейския съвет Доналд Туск.

По думите му три опозиционни формации са събрали достатъчно подкрепа, за да изместят от властта управляващата консервативна националистическа партия.

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински (в центъра) и премиерът Матеуш Моравецки (вляво горе) празнуват първото място на партията.
Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински (в центъра) и премиерът Матеуш Моравецки (вляво горе) празнуват първото място на партията.

Става въпрос за неговата “Гражданска коалиция”, “Третият път” и “Новата левица”, които участваха отделно в изборите, но с общото обещание да прекратят управлението на “Право и справедливост”. Трите опозиционни формации декларираха още, че ще възстановят добрите връзки с Европейския съюз (ЕС), отбелязва Асошиейтед прес.

“Гражданската коалиция” на бившия премиер Туск печели 31,6% или около 163 места в долната камара на парламента. Коалицията “Третият път” е подкрепена от 13% от избирателите, трета е “Новата левица” с 8,6%, а дясната либертарианска и националистическа “Конфедерация” е с 6,2 на сто, което ще ѝ осигури 12 места. Последната партия досега беше в управляваща коалиция с “Право и справедливост”.

Това означава, че трите опозиционни партии вероятно печелят около 248 депутатски места, които ще са им напълно достатъчни, за да съставят стабилно мнозинство, ако “Право и справедливост” не успее да направи коалиция с първия мандат за излъчване на кабинет.

Изборният ден отчете голяма избирателна активност. Тепърва предстои окончателните данни да бъдат публикувани, но към 21 часа (края на изборния ден) тя достигна 72,9%. Това е с над 10% повече от нивото на изборите през 2019 г.

Тогава “Право и справедливост” спечели близо 44%, с около 7 пункта повече от сега. Тя управляваше в два последователни мандата, като през това време Варшава влоши отношенията си с Брюксел и търпеше международни критики заради подкопаната съдебна независимост и консервативната законодателна политика спрямо ЛГБТ общността и абортите.

Резултатите от изборите в Полша се очакват с голям интерес в Европа и заради факта, че страната е ключов съюзник на Украйна във войната с Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG