Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Напрежението може да породи блокаж". Какво ще донесе общото участие на ПП-ДБ в местните избори


Отляво надясно - Васил Терзиев, Ивайло Старибратов и Константин Бачийски. Терзиев и Старибратов са кандидат-кметове от ПП-ДБ в София и Пловдив, а за кандидатурата на Бачийски в Бургас още текат обсъждания.
Отляво надясно - Васил Терзиев, Ивайло Старибратов и Константин Бачийски. Терзиев и Старибратов са кандидат-кметове от ПП-ДБ в София и Пловдив, а за кандидатурата на Бачийски в Бургас още текат обсъждания.

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" се роди за парламентарни избори като конкурент на ГЕРБ. Сега управляват заедно. Форматът ПП-ДБ се затвърди и за предстоящия местен вот, но това ражда напрежение. Може ли то да провали обединението? А правителството?

Дълги, тежки и напоителни. Така депутатът от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Манол Пейков описа преговорите за общи кандидати на местните избори между ПП и ДБ.

Преди седмица стана ясно, че те ще участват като коалиция във вота за кметове и общински съветници, който предстои на 29 октомври. В същия формат ПП и ДБ се явиха и на парламентарните избори на 2 април тази година като конкуренти на ГЕРБ. После влязоха в управлението заедно с ГЕРБ.

Сега формациите затвърждават обединението помежду си и заявяват, че им предстои „усилена работа в името на победата“ на местния вот.

Има обаче и конфликти - повечето общи кандидати за кметове в областните градове са номинирани от ПП, което създава напрежение в структурите на ДБ.

„Решението ПП и ДБ да се обединят е продиктувано от политическата логика и е единственият добър възможен ход“, казва за Свободна Европа политологът и съосновател на социологическа агенция „Тренд“ Димитър Ганев. „Всичко останало би било катастрофа за тях.“

„Нормално е да има и напрежение“, добавя политологът Милен Любенов. „Когато някой отгоре каже на хората в местните структури: „Това ще бъде вашият кандидат“, е очаквано те да изгубят мотивация да участват в кампанията.“

Дали плюсовете ще компенсират напрежението и как ще се отрази местния вот на стабилността на правителството?

Какви са плюсовете

Ганев и Любенов са категорични, че явяването на ПП и ДБ като коалиция на местните избори е правилното решение за двете формации.

„Поотделно шансовете им щяха да бъдат много малки и вотът щеше да се раздели“, казва Любенов и припомня, че подкрепата за ПП-ДБ така или иначе е спаднала от изборите за парламент насам.

Участието на двете формации заедно ще увеличи и шансовете им за достигане до втори тур в кметската надпревара. Ако те бяха решили да се явят с двама кандидати по места, вероятността нито един да не стигне до балотаж щеше да е много по-висока, добавя Ганев.

Пример за това е Варна, където между ПП и ДБ имаше особено трудни преговори. ПП настояваха за кмет да бъде издигнат Благомир Коцев, а ДБ заставаха зад Стела Николова.

Ако ПП и ДБ не се бяха обединили около обща кандидатура - тази на Коцев, това щеше да изпрати на сигурен балотаж срещу ГЕРБ номинацията на друга партия с голяма подкрепа в морската столица - проруската „Възраждане“.

Какви са минусите

Въпреки предимствата на участието на ПП-ДБ като коалиция в местните избори, опитите да се излъчат общи кандидати за кмет на места породиха сериозни разногласия.

„Вижда се, че кандидатите на ПП доминират над предпочитаните от ДБ“, казва Любенов и добавя, че това създава „обосновано недоволство“ у представителите на ДБ.

„В Пловдив и Варна имаше много сериозни общности, които настояваха Манол Пейков и Стела Николова да бъдат кандидати“, казва Ганев. „Със сигурност тези структури не са останали много щастливи от издигането на Ивайло Старибратов [номиниран в Пловдив вместо Пейков] и Благомир Коцев.“

Според Любенов въпросът е защо ДБ позволява тези отстъпки. Ганев обяснява това с по-високите резултати на ПП на изборите на 2 октомври миналата година, когато двете формации за последно се явиха поотделно. Тогава ПП събра над 20% от гласовете, а ДБ - около 7,5%.

Любенов е на друго мнение. „От изборите през октомври 2022 г. насам ПП са изгубили около 300 хиляди избиратели. Струва ми се, че това самочувствие, че имат по-голяма електорална тежест, вече не е оправдано“, казва той.

Докъде ще стигне напрежението

Според политолозите разногласията между формациите ще предизвикат проблеми в предизборната кампания.

„Има опасност на някои места структурата на едната партия - ПП или ДБ, понеже е недоволна от общия кандидат, да не работи за него в кампанията“, казва Ганев и добавя, че със сигурност някои структури ще работят срещу кандидатите.

„Напрежението може да породи блокаж и приятелски огън, който да се отрази зле върху резултата“, казва още анализаторът.

„ПП и ДБ са в доста неудобна ситуация“, допълва Любенов, който не изключва възможността след местните избори обединението да се разпадне и двете формации да се явят отделно на европейските избори през пролетта на 2024 г.

А ако не се разберат?

Макар че постигнаха съгласие за номинации във Варна, Русе, Велико Търново и други областни центрове, в някои градове ПП и ДБ още нямат ясен общ кандидат.

Най-ярък пример е Бургас, където ПП иска да издигне за кмет депутата Константин Бачийски. Бачийски е познат с участието си в хомофобско „шествие на хетеросексуалните“ в града, както и с това, че не подкрепя санкциите срещу Русия заради войната ѝ в Украйна.

„Напрежението спрямо Бачийски е много сериозно в ДБ, които вероятно ще издигнат самостоятелна кандидатура, за да запазят лице“, казва Ганев. Според него и на други места ще има двама отделни кандидати от обединението, като единият ще се издига от инициативен комитет.

Това обаче няма да е решаващо за общото представяне на ПП-ДБ, съгласни са политолозите. „В Бургас резултатът на практика е ясен и се очаква настоящият кмет от ГЕРБ да спечели още на първи тур“, казва Любенов. Такъв според него е случаят и в други общини, където ПП-ДБ - било то заедно, или поотделно - нямат големи шансове.

По-големият залог е в най-големите областни центрове - София, Варна и Пловдив. Кметовете и на трите в момента са от ГЕРБ. „Резултатите от последните избори показват, че именно там ПП-ДБ имат шанс за някакъв пробив“, казва Ганев.

Правителството ще остане

Друг въпрос е как противопоставянето между ПП-ДБ и ГЕРБ на местните избори ще се впише в общото им управление на национално ниво. В момента ПП-ДБ и ГЕРБ управляват като коалиция, макар че отказват да се наричат така.

„Няма никакво съмнение, че кампанията ще породи напрежение в управлението, но това не поставя под въпрос живота на кабинета“, казва Ганев.

Той добавя, че неведнъж се е случвало партии от коалиционно правителство да бъдат конкуренти на местни избори, без това да доведе до разпад на управлението.

Любенов също се съгласява, че противопоставянето на ПП-ДБ и ГЕРБ по места няма да провали правителствената формула или да доведе до предсрочни избори за парламент.

„По-скоро в зависимост от резултатите от местните избори може да има някаква промяна в баланса на правителствената конфигурация“, казва Ганев, който очаква промените да са в персоналния състав на кабинета.

При убедителна победа от ГЕРБ ще настояват за повече министри и по-голяма тежест в управлението, добавя Любенов.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG