Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ номинира бившия върховен съдия Борислав Белазелков за Конституционния съд


Борислав Белазелков
Борислав Белазелков

Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) издигна официално в сряда бившия върховен съдия Борислав Белазелков за член на Конституционния съд (КС).

Парламентът трябва да попълни две места от своята квота в институцията, като срокът за издигане на кандидати изтича в четвъртък. Засега няма други официални номинации. Според неофициална информация ГЕРБ обмисля да предложи председателката на парламентарната си група Десислава Атанасова.

Конституционният съд работи в непълен състав от ноември 2021 г., когато изтече мандатът на Анастас Анастасов. През март 2022 г. пък изтече и този на Гроздан Илиев. Оттогава КС заседава в състав от десетима членове. И Илиев, и Анастасов бяха от квотата на парламента.

Издигнатият от ПП-ДБ Борислав Белазелков е специалист по търговско и гражданско право, преподавател и бивш съдия от Върховния касационен съд, където беше пенсиониран с почести през май 2021 г. В миналото той оглавяваше реформаторски настроения Съюз на съдиите в България (ССБ).

"Кандидатурата на съдия Белазелков е пример за промяната. Промяната, към която всички ние се стремим. И, за да я постигнем, е важно кандидатурите за ключови постове да се откъсват от политическия контрол", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков, цитиран от пресцентъра на партията.

По думите на самия Белазелков "за този пост е важно какви позиции е изказвал кандидатът по важни обществени въпроси, какви убеждения е защитавал в кариерата си".

Кариерата му на магистрат започва през 1984 г. като съдия-изпълнител при Софийския районен съд. Две години по-късно става съдия, какъвто остава до пенсионирането си. Правораздавал е в административното и търговското отделение на Софийския градски съд, а кариерата му във ВКС продължава над 22 години.

Конституционните промени, обяснени в 90 секунди
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG