Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Новата бухалка". Военното разузнаване атакува депутат от ПП-ДБ


Стоян Михалев от ПП-ДБ полага клетва като народен представител на мястото на отказалия се Христо Иванов, 26 юни 2024 г.
Стоян Михалев от ПП-ДБ полага клетва като народен представител на мястото на отказалия се Христо Иванов, 26 юни 2024 г.

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Стоян Михалев обвинява ръководителя на службата "Военно разузнаване" (СВР) Венелин Венев в политически репресии. Заради изказването му специалната служба го дава на прокуратурата. Партията му сезира военната прокуратура за злоупотреба с власт на Венев.

Новините идват в тази последователност в събота, три дни след като шефът на военното разузнаване обвини друг депутат от ПП-ДБ - Атанас Атанасов в опит да вербува офицери от службата.

В събота депутатът от ДСБ (част от ПП-ДБ) Стоян Михалев каза в интервю за БНТ, че службите за сигурност в България биват "употребявани за политически разчиствания на сметки". Той посочи Венелин Венев като човек от службите, който "се занимава в момента с политически репресии".

"Когато ГЕРБ и ДПС губят избори, единственото решение, което те намират, е по другия начин - да отстранят победителите в тези избори с това, което държат - съдът, прокуратурата - техните силови инструменти", каза Михалев.

В сряда по искане на депутати от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание беше изслушан Венелин Венев. Той обвини съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов, че е опитвал да овладее ръководството на службата чрез лобиране за назначения. Атанасов определи твърденията на Венев като "оперативно мероприятие".

През април – тоест, преди предсрочните парламентарни избори на 9 юни, "Възраждане" поиска Венев да бъде изслушан в Народното събрание по същата тема. Тогава обаче партиите на Бойко Борисов и Делян Пеевски не позволиха изслушването да влезе в дневния ред.

Според Стоян Михалев Венелин Велев може би поддържа връзки и с "Възраждане". "Изслушването [на Велев] в парламента беше преди това инициирано от "Възраждане". Той работи тясно с проруската партия. Това е шефът на българското военно разузнаване... докъде сме стигнали", каза Стоян Михалев пред БНТ.

Малко по-късно военното разузнаване съобщи, че е подало сигнал до прокуратурата, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) срещу Михалев за "изясняване на случая".

"Стоян Михалев сподели в ефир свои опасения относно данни за възможни извършени действия и/или бездействия на ръководството на служба "Военно разузнаване", представляващи състави от Наказателния кодекс", се казва в съобщението на специалната служба.

Последва позиция на ръководството на ДСБ, в която се казва, че това е втори случай в рамките на седмица, в който службата "се употребява агресивно политически срещу народни представители от парламентарната група на ПП-ДБ".

"Очевидно след прокуратурата, МВР и ДАНС, СВР се превръща в новата бухалка на скритата държава", се казва в позицията на ДСБ.

От партията напомнят, че съгласно Конституцията народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание.

ДСБ сезира Военна прокуратура да образува разследване срещу Венев за злоупотреба с власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG