Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огромно петно". ПП-ДБ иска Главчев да обясни за Сребреница. ГЕРБ не вижда проблем


Колаж на Николай Денков от ПП-ДБ, служебния премиер Димитър Главчев и Георг Георгиев от ГЕРБ
Колаж на Николай Денков от ПП-ДБ, служебния премиер Димитър Главчев и Георг Георгиев от ГЕРБ
Сребреница и ООН. Как Главчев намигна на Сърбия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) внесе искане за свикване на извънредно заседание на парламента, на което да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев. Това съобщи БТА в петък.

От ГЕРБ обаче не са съгласни и обвиняват ПП-ДБ, че "истеризират" случая и го използват предизборно.

Причината за исканото изслушване са обвиненията към Главчев, че се е поддал на външен натиск и е поискал България да промени дългогодишната си позиция в полза на Сърбия и да гласува "въздържал се" по резолюцията в ООН, осъждаща геноцида в Сребреница, въпреки че страната дори е съавтор на текста.

При гласуването миналата седмица посланичката на България в ООН Лъчезара Стоева не се съобразява с указанията на Главчев и подкрепя резолюцията. За искането на служебния премиер, който е и външен министър, обаче стана ясно от изтекли дипломатически документи.

Автентичността им беше потвърдена в четвъртък от пресцентъра на Министерския съвет.

Същата вечер от ПП-ДБ казаха, че опитът на Главчев да промени позицията на България е щял да нанесе "огромно петно" върху международната репутация на страната. Затова и поискаха обяснение от премиера пред парламента.

В петък сутринта от ГЕРБ обаче ги обвиниха, че преувеличават случилото се.

На свой ред от БСП и "Има такъв народ" (ИТН) също се присъединиха към критиките към Главчев. От "Възраждане" не коментираха по същество дали има проблем в указанията на служебния премиер, а от ДПС до момента няма коментар.

В следващите редове събрахме всички основни реакции на политическите партии.

Какво искат ПП-ДБ

С резолюцията, която предизвика реакциите в България, 11 юли беше определен за Международен ден за размисъл и отбелязване на геноцида в Сребреница. На тази дата през 1995 г. в босненския град започва избиването на над 8000 местни мъже и момчета босненски мюсюлмани от сили на етническите сърби.

Убийството им е признато за геноцид от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия и Международния съд на ООН. България също има последователна политика на признаване на тези престъпления като геноцид.

Сайтът BIRD обаче публикува дипломатически документи, според които в последния момент премиерът Главчев е възложил на постоянната представителка на България в ООН да промени тази позиция в интерес на Сърбия. Впоследствие правителството потвърди, че те са истински, но каза, че указанията в тях не са били "окончателни".

"Този, който разбира от дипломация, знае, че ако това беше изпълнено, това щеше да бъде огромно петно върху България, което години наред щеше да се използва срещу нас", каза в тази връзка Николай Денков от ПП-ДБ в четвъртък.

"Бях изключително изненадан да видя буквално някакви лъжи, че това не е последен документ", каза още той.

От формацията казаха, че затова внасят искане за изслушване на Главчев. Те искат то да се проведе на извънредно парламентарно заседание в понеделник от 10 часа.

За да се свика такова изслушване, са нужни подписите на 48 депутати. ПП-ДБ имат общо 64. След това председателката на парламента Росица Кирова е длъжна да свика извънредно заседание в срок от 7 дни.

Какво казаха от ГЕРБ

В петък сутринта кандидатът за депутат от ГЕРБ Георг Георгиев обвини ПП, че преувеличват случая за политически цели. По думите му те „истеризират“ и създават „несъществуващи проблеми“.

„Случващото се в момента е плод на една истерия и на непознаване на начина на взимане на решения в международните отношения“, каза Георгиев пред бТВ.

Той добави, че "ГЕРБ няма абсолютно нищо общо с взимането на това решение", но отказа да отговори по същество на въпросите на водещите.

Георгиев, който е бивш зам.-министър на външните работи, каза още, че ГЕРБ ще решат дали да участват в изслушването на Главчев чак след като се вземе решение дали то да се проведе.

По-рано от BIRD писаха, че до искането за промяна на българската позиция се е стигнало след лобиране от страна на президента на Сърбия Александър Вучич пред лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Двамата поддържаха топли отношения по време на управлението на Борисов като премиер.

Какво казаха от БСП

Кандидатът за евродепутат от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин също коментира темата в петък сутринта. Пред Нова телевизия той осъди действията на Главчев.

"Това е абсурдно като подход, защото България е вносител на резолюцията и накрая по неясно какви причини искат ние да се въздържим", каза Вигенин.

"За мен начинът, по който Вучич представи нещата, показва, че е имало неформална комуникация с българския премиер, а може би с премиера в сянка Бойко Борисов, че са поемани ангажименти, които се виждат през документа, който изтече", добави той.

След самото гласуване Вучич каза, че е бил изненадан от позицията на България, защото е очаквал тя да се въздържи.

Президентът на Сърбия Александър Вучич по време на гласуването в Общото събрание на ООН, загърнат със знамето на Сърбия.
Президентът на Сърбия Александър Вучич по време на гласуването в Общото събрание на ООН, загърнат със знамето на Сърбия.

Вигенин коментира още, че се надява "този случай да не остане без последствия" и следва комисията по външна политика в следващия редовен парламент да изслуша Главчев и да провери действията му.

Той не каза дали БСП ще подкрепи искането на ПП-ДБ за извънредно изслушване още в понеделник, като каза само, че "сега е много предизборно" и има опасност темата "да потъне".

А другите партии

До момента от ДПС изобщо не са коментирали случая.

За Нова телевизия от "Възраждане" изпратиха позиция, от която не стана ясно дали виждат проблем в указанията на Главчев, но отправиха обвинения към ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

На свой ред Павела Митова от ИТН разкритикува действията на Главчев. Пред Нова телевизия тя каза, че "не само един редовен външен министър, а и един служебен такъв, не бива да променя позициите на страната ни еднолично".

Преди заседанието на ООН в Ню Йорк Сърбия започна кампания, подкрепена и от Русия, срещу приемането на резолюцията, осъждаща геноцида в Сребреница. Президентът на Сърбия Александър Вучич е наричал клането в бсоненския град "ужасяващо престъпление", но нито той, нито страната му са го признавали за геноцид.

Вучич, както и лидерът на босненските сърби Милорад Додик от години се противопоставят на усилията за възпоменание на геноцида в Сребреница. И Вучич, и Додик също така поддържат близки отношения с руския президент Владимир Путин.

Затова и указанията на Главчев бяха определени като действия в подкрепа на сръбския и руския интерес.

В отговора на посланик Лъчезара Стоева, в който обяснява защо е гласувала "за" и който също беше публикуван от BIRD, тя също изразява такива опасения.

Според нея до искането вероятно се е стигнало след "външен натиск". Стоева казва още и че такава промяна би била "в противоречие на отстояваните от нас евроатлантически ценности" и "краен акт", който ще донесе "тежки щети за имиджа на България".

"Марш на мира". Как оцелял от геноцида в Сребреница почита жертвите всяка година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG