Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков и синдикатите договориха държавно предприятие за преназначаване на миньори


Премиерът Николай Денков и ръководителят на КНСБ Пламен Димитров

Правителството и синдикатите договориха във вторник създаване на държавно предприятие, в което да бъдат преназначени работници от въглищните централи.

Новината идва малко след като пред сградата на Министерския съвет (МС) хиляди миньори и енергетици проведоха митинг за справедлив енергиен преход. Той беше организиран от двата основни синдиката - Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа" (КТ "Подкрепа").

"Мисля, че срещата беше ползотворна", каза премиерът Николай Денков след разговор с ръководителите на синдикатите - Пламен Димитров и Димитър Манолов.

По думите на Димитров двете страни са се договорили до края на септември да бъде подписано национално споразумение за справедлив преход, в което детайлно да бъдат вписани ангажиментите на държавата към мините и към въглищните централи от днешна дата до 2038 г.

Това се случва, след като през януари парламентът задължи правителството да предоговори условието по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2026 г. и да предложи начин да гарантира поетия ангажимент за декарбонизация, без да се преустановява работата на централите за въглища поне до 2038 г.

Едно от основните предложения в договореното във вторник споразумение ще бъде създаването на държавно предприятие, в което да се преназначават миньори, които може да останат без работа по време на прехода към по-екологична енергия.

"Получихме конкретен ангажимент, че до 15 октомври ще бъде създадено държавно предприятие. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за (трите основни въгледобивни области) Стара Загора, Перник и Кюстендил", каза Димитров. "Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 година".

Протестът на миньорите по-рано се проведе под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!". В него се включиха работници от цялата страна.

КНСБ и КТ "Подкрепа" се опасяват от закриване на работни места в комплекса "Марица Изток". Основна причина за това е изключването на мощности, което се предвижда в някои въглищни централи, с цел намаляване на въглеродните емисии.

България може да получи общо близо 17 млрд. лева европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), REPowerEU, както и от териториалните планове за справедлив преход. През май бившият енергиен министър Росен Христов каза, цитирайки Европейската комисия, че България ще загуби това финансиране, ако не изпълни поетите ангажименти за намаляване на въглеродните емисии.

Целта на тези средства е да се използват за инвестиции в създаване на нови работни места и преквалифициране на хората, които сега работят във въглищната енергетика и които ще останат без работа.

"Когато е спряна, Гълъбово става рай". Защо никой не може да спре ТЕЦ "Брикел" да замърсява
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:46 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG