Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Иран е в неизвестност след инцидент с хеликоптер


Президентът на Иран Ебрахим Раиси. Снимката е архивна.
Президентът на Иран Ебрахим Раиси. Снимката е архивна.

Иран издирва хеликоптер, в който са пътували президентът на страната Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир-Абдолахян, съобщиха международните агенции.

В спасителните операции участват повече от 40 екипа с обучени кучета, използват се и дронове, пише държавната агенция ИРНА.

По-рано през деня хеликоптерът е излетял от границата с Азербайнджан, където Раиси е откривал язовир, и се е насочил към друг район на Иран в конвой от общо три хеликоптера. Пътят е минавал над планински район по време на гъста мъгла.

Спасителни екипи часове наред издирваха следи от хеликоптера.
Спасителни екипи часове наред издирваха следи от хеликоптера.

В 15.30 ч. българско време един от хеликоптерите е подал сигнал за бедствие. По-късно властите са установили, че именно в него са били президентът и външният министър.

Към 21 часа часа българско време властите на Иран започнаха да използват думата "катастрофа", отбелязва "Дневник". Думата влиза в обръщение независимо от факта, че все още няма резултати от издирвателната операция.

Спасителни превозни средства следват пътя към предполагаемото място на катастрофата
Спасителни превозни средства следват пътя към предполагаемото място на катастрофата

Много от спасителните екипи са започнали да се придвиждат пеша заради тъмнината, дъжда и мъглата, както и заради неасфалтираните пътища, които пречат на издирването с автомобили.

Европейската комисия активира системата си за сателитно картографиране, за да подпомогне усилията да се открие Раиси. Ирак и Армения предложиха помощ, ако Иран я поиска.

Президентът на САЩ Джо Байдън провежда извънредно съвещание за инцидента в Иран. От Държавния департамент на САЩ казаха за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), че внимателно наблюдават новините за възможно аварийно кацане и засега не могат да предоставят повече коментари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG