Връзки за достъпност

Извънредни новини

14 години затвор за руски предприемач, който освети връзки между киберпрестъпници и руските служби


Иля Сачков
Иля Сачков

Съд в Москва постанови 14 години затвор за Иля Сачков по дело за държавна измяна. Детайли по обвинението и целия процес не бяха съобщени, тъй като то премина при закрити врати заради изнесена класифицирана информация.

Сачков е основател на компанията Group IB, която днес оперира под името FACCT. Тя се занимава с дигитална сигурност и е известна с работата си по издирване на хакерски групи, кражби и киберпрестъпления.

Той беше арестуван през 2021 г. след акция на агенти на ФСБ в офисите на компанията му. Това го превърна в един от редицата учени и специалисти по киберсигурност, които руските власти задържаха в последните години.

Сачков е един от хората, които публично говорят за връзките на хакерски групи с руските служби. Москва и службите ѝ често са обвинявани от Запада във връзки с подобни групи, но представителите на държавата отричат това.

Сачков беше обвинен, че е предавал класифицирана информация на чужда страна. Той отрича всички обвинения срещу себе си.

Преди месец служителят на FACCT Никита Кислицин беше арестуван в Казахстан по искане на САЩ. Вашингтон поиска ареста заради подозрения, че Кислицин е купувал лични данни, придобити след хакерска атака срещу социална медия през 2012 г.

В края на юни руски съд съща поиска екстрадицията на Кислицин, но във връзка с разследване за незаконен достъп до лични данни в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG