Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нито едно дете повече". Как смъртта на Даная предизвика разговор за "мафията" в болниците


Протестът в София се проведе под надслов "Нито едно дете повече" и "Вън мафията от здравеопазването".
Протестът в София се проведе под надслов "Нито едно дете повече" и "Вън мафията от здравеопазването".

От смъртта на едно 15-годишно дете в "Пирогов" мина вече повече от половин година. Въпросите обаче остават, а съмненията за груби нарушения нарастват. В петък протестите стигнаха и до сградата на Министерския съвет в София.

Хванала малката си племенничка за ръка, Мариана я води към редицата от детски маратонки, чехли, сандали. Заедно и те оставят чифт - като символ на всички тези обувки, които никога повече няма да бъдат носени. Защото детето, което е трябвало да ги обуе, вече го няма.

"Децата са чистота, обич, радост. За съжаление някои си отиват твърде рано. Жалко е, че една порочна система лишава родители и деца от детските усмивки", казва Мариана.

Тя е една от десетките хора, които в петък вечерта се събраха пред сградата на Министерския съвет в София именно заради случая на дете, което вече го няма - 15-годишната Даная. Момичето почина през май миналата година в болница "Пирогов".

Оттогава нейната майка Ани Стоянова се бори за изясняване на случая и организира поредица от протести. Тя разказа за множество данни за нарушения, които може да са довели до смъртта на дъщеря ѝ- липса на специалист, който да го прегледа и оперира, в продължение на няколко дни, както и неяснота дали изобщо е било приложено животоспасяващото лекарство, от което детето се е нуждаело.

Мариана (с черното яке). На плаката, който държи, пише "Уважаеми управляващи, принуждавате родители да даряват бебешки обувки. Никога неносени".
Мариана (с черното яке). На плаката, който държи, пише "Уважаеми управляващи, принуждавате родители да даряват бебешки обувки. Никога неносени".

По думите на една от организаторките на демонстрацията в петък - съоснователка на фондация "Даная" и бивша депутатка от ПП-ДБ Кремена Кунева, протестът им сега е предизвикан от последните разкрития по случая.

Във вторник журналистката Валя Ахчиева публикува разследване, в което беше включен и таен запис от заседание на Медицинския съвет на "Пирогов". На него ръководителите на болницата обсъждат как да излязат неопетнени от случая, като стратегиите, които споменават, са няколко: участия в медиите, изчакване да мине ротацията, когато се очаква да бъде сменен здравният министър, както и заплахи към фондация "Даная" и лично Кремена Кунева.

"Този запис абсолютно преля чашата на всичко до този момент", казва Кунева.

Докато говорим с нея, от тонколоните на протеста се чува и въпросният запис: "Просто трябва наистина да се направи всичко възможно да усетят болката тия хора", казва един от участниците в разговора в "Пирогов".

"Това е една грозна, отвратителна, недостойна лекарска, но и изобщо човешка позиция за един толкова тежък и трагичен случай, една абсолютна неосъзнатост на отговорност", казва Кунева.

Според нея гласът, който произнася заплахите, е на бившия директор на "Пирогов" и бивш депутат от ГЕРБ Асен Балтов. Пред Свободна Европа той отказа да отговори дали думите са негови, като каза, че в момента тече разследване на прокуратурата.

Майката на Даная - Ани Стоянова (вляво), Кремена Кунева и адвокат Методи Лалов по време на протеста
Майката на Даная - Ани Стоянова (вляво), Кремена Кунева и адвокат Методи Лалов по време на протеста

Въпреки новият повод за протеста обаче, исканията му остават такива, каквито бяха и през последните месеци, казва Кунева. Едно от тях е някой да понесе отговорност за немарливостта при приемането на Даная. Затова протестиращите искат директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров да бъде отстранен от длъжност, докато не приключат проверките в болницата.

Това обаче не се случва. Първоначално здравният министър Христо Хинков го уволни, но от ГЕРБ и ДПС го защитиха и Димитров в крайна сметка остана на работа.

Освен неговото отстраняване обаче протестът в петък поиска и много по-голяма промяна - осъвременяване на стандартите в медицината, за да няма "нито едно дете повече", както гласеше слоганът на протеста, както и прочистване от политическите обвързаности в болниците.

Михаела и дъщеря ѝ
Михаела и дъщеря ѝ

Особено второто е много важно за Михаела. Тя е дошла на протеста с дъщеря си, която е на същата възраст като Даная.

"Не искаме тя да бъде следващата Даная, нито аз да бъда следващата Ани. Просто искаме да имаме добра здравна система", казва Михаела.

"Медицината е нещо съвсем, съвсем различно от политиката. Лекарите, нито един от тях не трябва да е политически обвързан и да чака някакви ротации. Това е извън всякакви норми, всякакъв морал, всякаква чест и достойнство", добавя тя.

Мариана, която е тук с племенничката си, както и Кунева от фондация "Даная" са съгласни с това. Кунева изброява само няколко примера за "мафиотския" характер на процесите в здравеопазването - данните за незаконни трансплантации, разкритията за злоупотреби с лекарства, неадекватно високите заплати на някои болнични директори.

"Надяваме се на по-добра здравна система най-вече заради нашите деца. Да се прекратят всякакви практики, свързани с удобни високи постове в болниците и корупционни схеми, които убиват. Дори да звучи като клише, корупцията убива, убива всички, но още по-тъжно е, че убива деца", казва Мариана.

Форум

XS
SM
MD
LG