Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако институциите работеха". Близки на загинали при катастрофи протестираха в София


Протест на близки на загинали при катастрофи на Орлов мост в София, 6 август 2023
Протест на близки на загинали при катастрофи на Орлов мост в София, 6 август 2023

Протест в София на близки на загинали при катастрофи поиска по-строги наказания за причинителите им, както и по-бързо и ефективно правосъдие.

Протестиращите се събраха пред Народното събрание в неделя сутринта, като първоначалният им план беше да блокират движението на Орлов мост, но впоследствие се отказаха от него заради липса на по-голяма подкрепа, съобщи БТА.

"Ако институциите си вършeха работата, нямаше да сме тук", казаха протестиращи.

След Орлов мост шествието се отправи към Съдебната палата, където събралите се коленичиха в памет на загиналите си близки.

Според участниците в протеста приетите неотдавна промени в Наказателния кодекс не са достатъчни. С тях се криминализира само вторият отказ от тест за алкохол и наркотици, а трябва да се наказва още първият, казват протестиращите. По думите им убийците на техните близки често остават на свобода, а справедливост няма.

Според протестиращите в голяма част от случаите по-леките наказания за престъпления, извършени на пътя, са резултат от корупция. Те настояват за навременни експертизи, замяна на термина „убийство по непредпазливост" с „пътно убийство“, ефективни присъди за виновниците и автоматично отнемане на свидетелствата за управление на водачите, които са отнели живот на пътя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG