Връзки за достъпност

Извънредни новини

Увеличават се българите, които предпочитат съюз с НАТО и ЕС пред такъв с Русия


Две жени минават покрай графит с украинското знаме, знамето на ЕС и НАТО в Тбилиси, Грузия, 22 май 2023 г. Снимката е илюстративна.
Две жени минават покрай графит с украинското знаме, знамето на ЕС и НАТО в Тбилиси, Грузия, 22 май 2023 г. Снимката е илюстративна.

Близо два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и Европейския съюз (ЕС), отколкото с Русия. Това сочи проучване на Институт отворено общество - София (ИООС), публикувани в сряда.

Новината идва на фона на непредизвиканата война, която Русия започна в Украйна преди година и седем месеца. Националното представително проучване е проведено през юли 2023 г., като сравнение с данните от 2022 г. показва увеличение на подкрепата за НАТО и ЕС.

Според данните близо 45% от анкетираните смятат, че България трябва да се позиционира в съюз със страните от НАТО и ЕС в случай на ново разделение в Европа подобно на това от времето на Студената война.

22% от запитаните биха предпочели съюз със страни като Русия и Беларус, близо 4% биха предпочели "неутралитет/независимост", а 1% са за "самостоятелност/да се защитават националните интереси". Втора по големина с близо 30% е групата на хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпрос.

Увеличението спрямо данните за 2022 г. на дела на привържениците на съюз с ЕС и НАТО е 6%. От 39% през юни 2022 г. те са станали 45% през юли 2023 г.

Делът на привържениците на Русия и Беларус е намалял с един пункт, от 23 на 22 процента.

Промените са най-отчетливи при привържениците на партия ДПС. От тях подкрепящите съюз с НАТО и ЕС са се увеличили повече от два пъти - от 23% на 48%, а тези, които са за съюз с Русия, намаляват почти два пъти – от 21% на 11%.

През септември 2022 г. съвместен доклад на Институт „Отворено общество“ и Центъра за либерални стратегии показа, че мнозинството български граждани вярват в демокрацията, подкрепят евроатлантическата ориентация на страната и смятат, че западните либерални демокрации са най-добре управляваните държави в света и следва да служат като пример за България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG