Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин използва срещата на БРИКС, за да оправдае войната на Русия в Украйна


Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров присъства на пленарната сесия, докато руският президент Владимир Путин говори във видеовръзка на срещата на върха на БРИКС на 28 април 2023 г. в Южна Африка.
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров присъства на пленарната сесия, докато руският президент Владимир Путин говори във видеовръзка на срещата на върха на БРИКС на 28 април 2023 г. в Южна Африка.

Президентът на Русия Владимир Путин използва срещата на върха на страните от БРИКС, за да оправдае войната на Русия в Украйна. Той участва виртуално в срещата, която се провежда в Йоханесбург, Южна Африка.

В речта си Путин похвали групата, че "се явява като противовес на глобалната доминираща роля на САЩ", отбелязва Ройтерс. Групата БРИКС, в която участват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представлява повече от 40% от световното население и около 26% от световната икономика.

Пред лидерите на БРИКС, които се въздържат да осъдят действията на Москва в Украйна, той повтори тезата на Кремъл, че е започнал войната като принудителен отговор на действията на Киев и Вашингтон.

"Благодарни сме на колегите ни от БРИКС, които вземат активно участие в опитите да се уреди тази ситуация и да се стигне до справедливо регулиране с мирни средства", каза руският президент.

"Русия реши да подкрепи хората, които се борят за своята култура, за своите традиции, за своя език, за своето бъдеще. Действията ни в Украйна са продиктувани само от едно - да сложим край на тази война, която бе разпалена от Запада и сателитите му в Украйна срещу хората, живеещи в Донбас", добави Путин.

Русия разпали войната в Донбас през 2014 г., подхранвайки сепаратизма и подкрепяйки антикиевските сили след падането на приятелски настроения към Москва украински президент Виктор Янукович.

Русия започна непровокираната си инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година. Москва многократно е казвала, че е отворена за преговори за прекратяване на 18-месечната война, но само ако Киев и Западът отчетат "новите реалности", създадени от руските сили, контролиращи близо една пета от територията на Украйна.

Киев настоява за възстановяване на цялата си територия и извеждане на руските войски.

На срещата, която ще продължи до четвъртък, лидерите на БРИКС обсъждат разширяването на блока. Глобално напрежение, засилено от войната на Русия в Украйна, и нарастващото съперничество между Китай и САЩ придадоха допълнителна важност на стремежа за укрепване на БРИКС, който на моменти страда от вътрешни разногласия, отбелязва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG