Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-дълго управлявалият Русия след Сталин. Путин пак се кандидатира за президент


Владимир Путин на церемония в Кремъл
Владимир Путин на церемония в Кремъл

Руският президент Владимир Путин съобщи в петък, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г. Той направи това на церемония за награждавани на войници, участвали във войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

Изборите ще се проведат в рамките на три дни - от 15 до 17 март, а победителят ще бъде обявен през май.

Гласуването ще се състои и в териториите, които Русия окупира след пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Половин година по-късно Москва проведе референдуми, които Европа не признава за легитимни, и анексира значителни територии от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области.

Путин се кандидатира за президентския пост за пети път. Ако бъде избран отново, това ще му гарантира оставането начело на Русия още 6 години - тоест до 2030 г.

Руската държавна агенция ТАСС цитира резултатите от последното проучване на Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), според които 78,5% от руснаците вярват на Путин, а одобрението на дейността му се одобрява от 75,8". Проучването е проведено от 27 ноември до 3 декември.

Путин, който наследи на президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е бил президент по-дълго време от който и да е друг управник на Русия след съветския диктатора Йосиф Сталин (1923-1953 г). Изпреварва и Леонид Брежнев, който е начело на СССР 18 години (1964-1982 г.), отбелязва Ройтерс.

Руската конституция от 1993 г. предвиждаше два последователни 4-годишни мандата за президента. С поправки през 2008 г. обаче мандатът беше увеличен на шест години, а нови изменения през 2020 г. на практика позволиха на Путин да се кандидатира за още два шестгодишни мандата след 2024 г.

На 7 октомври той навърши 71 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG