Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев наложи вето над законови промени на ГЕРБ, ДПС и ИТН срещу екооценките на проекти


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето в понеделник на част от новите текстове в Закона за насърчаване на инвестициите, приети преди десетина дни с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Сред основните му мотиви е опасението, че те "застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда", съобщават от прессекретариата на президентството.

Тези законови промени бяха разкритикувани от природозащитници, защото са насочени срещу извършването на оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) по инвестиционни проекти. С поправката се съкратиха сроковете за изготвяне на такива оценки и се въведе принцип на мълчаливо одобрение на даден проект, ако той не бъде оспорен в срок.

Радев оспорва тези нововъведения в закона, както и създаването на предпоставки за заменки с държавни земи. Особено внимание в мотивите му е отделено и на ограничаването на съдебния контрол, когато става дума за строителство на обекти с национално значение. В тези случаи ГЕРБ, ДПС и ИТН прокараха жалби да се разглеждат само от една съдебна инстанция, а не от обичайните две.

"В контекста на конституционния принцип за правовата държава, правото на здравословна и благоприятна околна среда (чл. 55 от Конституцията) се намира в неразривна връзка с правото на съдебна защита (чл. 56 от Конституцията)", пише Радев в мотивите си към ветото.

Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа.

Тези законодателни промени бяха внесени от Делян Добрев от ГЕРБ между първо и второ четене на законопроект, свързан с въвеждането на европейски изисквани. По този начин поправката изобщо не беше подложена на обществено обсъждане.

"Положението изглеждаше безнадеждно, но с ветото на президента вече имаме над 50% шанс да спрем тези лобистки поправки завинаги, защото по конституция се изискват не само ново обсъждане на върнатия закон (могат да се пробват още утре на извънредното заседание), но и поне 121 гласа за прегласуването му", коментира бившият депутат от ПП-ДБ Александър Дунчев.

За да онагледи какво предвиждат спрените от Радев промени, той посочи, че те предвиждат разрешението за строеж на депо за ядрени отпадъци да се издава за две седмици, при това - без екооценка, а "ремонт на покрива или за скромен производствен цех да чака години наред".

Коалиция "За да остане природа в България" приветства мотивите към президентското вето, като посочи, че те напълно отразяват аргументите на природозащитниците, изразени в писмо и петиция по темата.

Оттам добавиха, че "въпросните промени имат за цел осигуряване на "бърза писта" за най-опасните за хората и природата и с най-голям корупционен риск инвестиционни проекти в държавата (вкл. магистрали, АЕЦ, ТЕЦ, заводи и депа за отпадъци, кариери, газопроводи и т.н.)".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG