Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев откри пилона на Рожен и обвини критиците му в нихилизъм и безродие


Президентът Румен Радев на откриването на пилон „Рожен“
Президентът Румен Радев на откриването на пилон „Рожен“

Президентът Румен Радев откри издигнатия преди дни пилон "Рожен" и обвини критиците на проекта в "нихилизъм и безродие" по време на речта си в четвъртък вечерта.

Пилонът се намира в родопската местност Рожен. Една от основните критики срещу построяването му е, че сред дарителите на средства за него се оказаха и държавни предприятия.

"Днес, водени от завета на нашите деди и дълга към идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си", каза Радев. "Днес ние казваме не на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива".

Пилонът беше официално открит с издигането на българския национален флаг. Президентът добави, че то е посветено на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. След това беше изпълнен химнът, а програмата продължи с огнено шоу и заря, а в петък там беше открит и традиционният национален събор на народното творчество и животновъдството в Рожен.

Инициативата за извисяване на националното знаме на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на Радев.

Пилонът е 111-метра висок. Той е представен като най-високия в Европейския съюз и разположен на най-голямата надморска височина в света - 1430 м. Според изчисления на "Наследство в бъдещето" построяването му струва точно 1 млн. лв.

Около проекта се появиха съмнения за законността му, за липсата на прозрачност при събирането на парите и отчетността им, а около името на председателя на фондацията инициатор Симеон Караколев - смущаващи факти и съмнителни обстоятелства. Пилонът предизвика широки дебати в публичното пространство за начините на изразяване на националното самочувствие и самосъзнание.

Родолюбие или парилюбие. Какво знаем за пилона на Рожен
please wait

No media source currently available

0:00 0:12:01 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG