Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Благодарен съм за всеки ден на пистите". Момчето от планината Радослав Янков и сноуборда


Радослав Янков по време на паралелния гигантски слалом по сноуборд на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.
Радослав Янков по време на паралелния гигантски слалом по сноуборд на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Той е най-добрият български сноубордист. Сега, за първи път от 2018 г., взе бронзов медал в паралелния слалом на Световната купа. Той е Радослав Янков и е човек на деня на Свободна Европа.

През уикенда най-добрият български сноубордист Радослав Янков постигна най-доброто си класиране от шест години насам.

Той стана трети в паралелния слалом и пети в паралелния гигантски слалом в Пампорово, където се провежда кръг от Световната купа по сноуборд. През този сезон Янков вече три пъти влезе в топ 8.

"Аз съм един щастлив човек", казва той след състезанието. Постижението в Пампорово е особено ценно за него, защото се провежда на "родна" писта.

"Когато днес застанах на старта, още не можех да повярвам, че съм с най-добрите в моя спорт тук, на пистата, на която направих първите си завои", казва той.

Сноубордистът е подкрепян в публиката от едногодишната си дъщеря, от жена си и цялото си семейство.

"Прекланям се пред тази публика, беше шумно и това стъписа конкурентите ми", казва Янков пред БТА.

Той е най-добрият български сноубордист за всички времена. За последно Янков е сред призьорите на Световната купа през 2018 г. в Словения, когато завършва втори в паралелния гигантски слалом.

Радослав Янков е роден на 26 януари 1990 година в Чепеларе в семейство на ски учители. Още като малък се качва на ските, после започва със сноуборда. Отделя много време за тренировки.

При първия си треньор Васил Милчев винаги остава да кара още час, след като останалите вече са си тръгнали, за да се учи допълнително. Когато влиза в националния отбор и започва професионалната си кариера, отчита това като голямо предимство.

"Винаги съм гледал да балансирам между спорта и ученето, а и родителите са ме подтиквали да не оставям уроците на заден план. Смея да кажа, че се справях и с двете", казва той в интервю за вестник "Марица".

Янков казва, че "момче от планината" и за него "усещането да бъде на пистите свободен и търсещ ум не може да се сравни с нищо друго".

"Благодарен съм за всеки божи ден, в който съм на пистата", казва той в интервю за Нова телевизия.

През 2014 г. той се класира за Олимпийските игри в Сочи и става 21-ви на паралелния слалом и 25-и на паралелния гигантски слалом.

Година по-късно печели старт от Световната купа по сноуборд в италианския град Кареца. През 2016 г. печели състезанието в австрийския Бад Гащайн и записва няколко класирания в топ 10.

На следващата година той печели и големия Кристален глобус в алпийските дисциплини, а в общото класиране за световната купа в сноуборд слалома остава на второ място.

През 2021 г. се налага да му се направи операция на кръста. Това е най-тежкият момент в кариерата му, който за малко не я прекратява.

През 2022 г. обаче той отново е класиран за Олимпиадата в Пекин и достига 15-о място в паралелния гигантски слалом. Въпреки това като цяло от 2018 г. той няма добри постижения. До 20 и 21 януари 2024 г. в Пампорово.

"Претърпях труден период с контузията в кръста, трудно се върнах, беше сериозна травма. Страшно съм благодарен, че точно тук успях да се кача на подиума", казва той.

Сега казва, че е добре и във форма. Целите пред него са добрите резултати на Световното първенство през 2025 г. и Олимпийските игри през 2026 г.

"Имам какво да показвам там", казва Радослав Янков.

Извън сноуборда Янков може да кара трактор и изобщо владее земеделието. Баща му е земеделец, а той му помага от малък. И разбира се, като един истински родопчанин може да готви пататник - любимото му ястие.

Форум

XS
SM
MD
LG