Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската прокуратура разследва схема за търговия с луксозни коли в България и Франция


Лауро Кьовеши, ръководител на Европейската прокуратура
Лауро Кьовеши, ръководител на Европейската прокуратура

Европейската прокуратура съобщи в четвъртък, че води разследване в България и Франция на предполагаема организирана престъпна група, която търгува с луксозни автомобили.

Според съобщението на прокуратурата, цитирано от БТА, на няколко места в София и Варна във вторник и сряда са били извършени претърсвания, а през юни са били направени обиски в Париж.

Съществуват съмнения, че групата е действала в няколко държави от Европейския съюз (ЕС), като е извършвала пране на пари от престъпна дейност чрез търговия с луксозните коли, без да плаща ДДС.

Проверяват се фактури за покупко-продажбата на над 200 такива автомобила, открити при обиските.

Незаконните дейности са започнали от 2018 г. и се предполага, че са довели до щети за бюджета на ЕС за поне 11 милиона евро. При извършените претърсвания са иззети 73 000 евро в брой, както и злато и друга валута.

Действията по разследването, извършени тази седмица, са били осъществени с подкрепата на Националната следствена служба и Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), пише "Дневник". Европейската прокуратура разглежда престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG