Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вариантът за ротационен председател на Столичния общински съвет отпада


Борис Бонев
Борис Бонев

Вариантът да се избере ротационен председател на Столичния общински съвет на 25 януари отпада. Това съобщи общинският съветник Борис Бонев от коалицията на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" след среща с останалите политически сили в съвета в понеделник. На срещата е станало ясно, че БСП не биха подкрепили ротационен председател, а съветниците от ГЕРБ и “Възраждане” не са се отзовали на поканата.

Новината за провала на преговорите се случва на фона на патовата ситуация, в която СОС не може да заработи нормално след местните избори през октомври, тъй като никоя от групите не разполага с нужното мнозинство от поне 31 гласа, за да избере председател. Никоя от тях не пожела и да подкрепи кандидат, издигнат от другите.

“Това беше една конструктивна среща, на която имаше въпроси, на които успяхме да намерим отговори. Разбира се, по най-важния въпрос – избор на председател на Столичният общински съвет (СОС), нямаме конкретно лице, както и как и по какъв начин да бъде избрано това лице”, каза след края на разговорите в понеделник Борис Бонев.

Той добави, че това не са разговори за коалиции, а срещите са за да се "отпуши работата" на СОС.

"Още тази седмица ще организираме среща, в която ще бъде представена рамката на бюджета на столицата", каза Бонев. Той допълни, че с представянето на рамката се надява да отговорят на много от въпросите на общинските съветници.

От "Възраждане" твърдят, че не участват в разговорите, тъй като имат задължително условие за възстановяването на Паметника на Съветската армия.

Общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков и Карлос Контрера (ВМРО) предлагат избиране на временен председател до приемането на бюджета на столицата. "Второто ни предложение е за структуриране на постоянните комисии на СОС, в зависимост от представителството на всяка политическа сили в съвета", обясни Лилков. Той допълни, че третото им предложение е кметът на София Васил Терзиев да внесе програма за управление, реформи и структура на общинската администрация. Четвърто е СОС да започне работа по така наречената "оперативна програма". Според него времето, в което се приеме приеме бюджетът и временният председател подаде оставка, ще даде възможност на политическите сили да продължат преговорите за евентуално съставяне на коалиционно мнозинство, което да управлява столицата.

През декември кметът на София Васил Терзиев призова партиите в СОС да постигнат консенсус, защото в противен случай столицата ще загуби над 200 млн. лева. Без председател СОС не може да взима решения за проблемите в общината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG