Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон обвини Русия за атака по цивилен товарен кораб на пристанище в Черно море през август


През месец май британският премиер Риши Сунак посрещна в Лондон украинския президент Володимир Зеленски

Великобритания обвини Русия, че е нападнала цивилен товарен кораб в пристанище в Черно море на 24 август в ракетна атака, за която досега не е съобщавано. Според Лондон тя е била успешно осуетена от украинската отбрана, съобщи Ройтерс.

Украйна полага усилия да позволи на корабите, блокирани в пристанището на Одеса от началото на войната на Русия в Украйна, да отплават в открити води. Това се наложи след като беше затворен подкрепеният от ООН черноморски зърнен коридор заради едностранното оттегляне на Русия.

Твърденията бяха направени в британския парламент от министър-председателя Риши Сунак. Това е първият път, когато официално лице коментира инцидент с кораб, който е бил атакуван след началото на тези усилия на Украйна. От 18 август досега четири товарни кораба са отплавали от Одеса.

"Благодарение на разсекретените разузнавателни данни знаем, че руската армия се е целела на 24 август в цивилен товарен кораб в Черно море с множество ракети", каза Сунак, докато запознаваше депутатите с резултатите от срещата на върха на Г-20, на която присъства в Делхи в края на миналата седмица.

Ракетите са били насочени към товарен кораб под либерийски флаг, закотвен в пристанището, и са били успешно свалени, се уточнява в изявление на британското външно министерство. Ракетите, сред които две "Калибър", са изстреляни от ракетоносач на руския Черноморския флот.

От Кремъл не са отговорили на запитване от Ройтерс за тези твърдения.

Откакто Русия се оттегли през юли от сделка с посредничеството на ООН, която позволяваща на Украйна безопасно да изнася зърното си през Черно море, Москва беше обвинена от Киев, че заплашва цивилни плавателни съдове в Черно море.

Както САЩ, така и Великобритания предупредиха през юли, че Русия може да разшири нападенията си срещу украинските зърнени съоръжения, като добави атаки срещу цивилни кораби в Черно море.

"Владимир Путин се опитва да спечели война, която няма да спечели, и тези атаки показват колко отчаян е той", каза външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли. - "Насочвайки се към товарни кораби и украинска инфраструктура, Русия вреди на останалия свят", допълни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG