Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път в новата история на Русия. Роскосмос евакуира село, за да изстреля кораба "Луна-25"


Моментът на излитането от космодрума "Восточний"
Моментът на излитането от космодрума "Восточний"

Първото изстрелване на руска мисия до Луната от 47 години насам се състоя рано сутринта в петък на космодрума "Восточний". Така Русия опитва първото меко кацане на южния полюс на Луната.

Изстрелването на ракетата-носител "Союз-2.1б" с космическия кораб "Луна-25" беше излъчено в канала на Федералната космическа агенция Роскосмос в YouTube.

Около 03,30 часа московско време оттам съобщиха, че станцията е била поставена на траектория за полет към Луната и се е отделила от ускорителния блок "Фрегат".

За целта беше евакуирано село Шахтински в Хабаровския край в Далечния изток. Космодрумът "Восточний" се намира на около 5550 км източно от Москва. Жителите на селището, което се намира югоизточно от космодрума, са изведени рано сутринта поради „шанс едно на милион“ някой от ракетните ускорители да падне на земята.

След около 5 дни се планира космическият апарат да кацне близо до южния полюс на Луната, да анализира почвата и да започне дългосрочни изследвания на лунната повърхност.

Според руската държавна информационна агенция ТАСС основната задача на "Луна-25" ще бъде да отработи технологията за меко кацане. Лунният модул трябва да се приземи на Южния полюс на естествения спътник на Земята, което други изследователски мисии все още не са успели да направят.

При успех апаратът ще изследва вътрешната структура и проучването на природните ресурси, включително водата, както и да проучи въздействието върху повърхността на Луната на космическите лъчи и електромагнитната радиация.

Неравният терен затруднява кацането там, но учените смятат, че може да съдържа значителни количества лед, които могат да се използват за извличане на гориво и кислород, както и за питейна вода.

Автоматичната станция е оборудвана с няколко камери. Те ще заснемат кацането и панорамата на естествения спътник на Земята. "Луна-25" ще извърши програмирано изследване и ще фотографира Луната.

Кацането се очаква да стане на 21 август, след като преди това апаратът прекара няколко дни в орбита. След това трябва да работи на лунната повърхност в продължение на една година.

В съревнование с Русия, миналия месец Индийската организация за космически изследвания изстреля успешно кораба "Чандраяан-3", чийто луноход трябва да достигне целта на 23 август. Това беше и първоначално посочваната от Роскосмос дата, но тя беше изместена с два дни.

Преди около половин век - през 1976 г., съветският апарат "Луна-24" достави на Земята проби от лунната почва. Изследването на тези проби, както заявиха съветските учени тогава, даде възможност да се установи наличието на вода под повърхността на Луната. Последвалите изследвания потвърдиха, че количеството вода под формата на лед на или под повърхността на Луната би могло да бъде достатъчно за нуждите на първите колонисти от Земята.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG