Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-бруталният набор". Как руските служби ловят млади мъже, за да ги пратят на фронта


Наборници в Санкт Петербург през ноемви 2023 г.
Наборници в Санкт Петербург през ноемви 2023 г.

Полиция и военни ловят млади мъже в игрални зали, джамии, университети, на улицата - за да ги вкарат в казармата. После незаконно ги пращат на фронта. Това не е филмов сценарий - случва се в Русия. Целта е Владимир Путин да отчете военни успехи в Украйна предизборно, без да обявява мобилизация.

Полиция обикаля големите руски градове и прави хайки за млади мъже. Залавя ги в общежития, магазини, кафенета, по време на лекции в университета, в метрото, по улиците. И бързо ги праща на фронта. Това не е сюжет от антиутопичен филм, а реалност.

Така протича есенната кампания за наборни войници в Русия. Полицията замъква момчетата в така наречените военкомати (от военен комисариат), записва ги в казармата, а след това - в нарушение на руските закони и човешките им права - младежите са изпращани да се бият в Украйна. Често са принуждавани да подписват договори с армията - защото е незаконно новобранци да бъдат пращани на война.

Новините за хайките идват на фона на продължаващата вече година и десет месеца война на Русия с Украйна. Руският президент Владимир Путин се зарече да продължи войната, докато Кремъл не постигне целите си, по време на годишната си пресконференция.

Есенният набор започна на 1 октомври и ще продължи до края на годината. Правозащитници го наричат най-бруталния в най-новата история на Русия.

"Няма вече какво да се надяваме"

Сутринта на 24 ноември полицаи влизат игрален клуб в Москва, близо до метростанция "Сокол". Информират посетителите, че извършват проверки за момчета, които подлежат на задължителна военна служба, и започват да проверяват документите. Няколко души без паспорти са отведени във военкомат.

Същия ден службите правят хайка в московски хостел, където задържат няколко момчета, включително 19-годишния Олег Иванов от Ростовска област. “Той учи в техникум, но взе академичен отпуск и отиде да работи в Москва. Въпреки отсрочката, те го призоваха. В момента няма връзка с него”, казват родителите му.

Наборници във военкомат.
Наборници във военкомат.

Отсрочката за военна служба за студенти и момчета със заболявания вече не се признават за уважителна причина да не се ходи в армията. Младежи се хващат буквално на улицата и скоро се озовават на фронта.

"Вече му дадоха формуляр, обръснали са го, назначиха медицинска комисия, няма вече какво да се надяваме", казва майка на друг новобранец. По думите ѝ синът ѝ е предоставил всички удостоверения за диагнозата си (дерматит), както и документ, че е студент, а военният комисар му казва, че му е все едно. "Не ме пуснаха в сградата на комисариата, задържаха ме със сила, повиках бърза помощ и полиция, защото синът ми се почувства зле, но полицаите не дойдоха”, разказва жената.

Изобретателността на военните комисари не познава граници. 19-годишен жител на Балашишкия район, Московска област, е задържан, след като пуска обява за продажба в уебсайта Avito. Вместо купувачи, при него дошли службите. Момчето е задържано и отведено.

Иван Чувиляев, 24-годишен студент от Москва, е прибран от полицията направо от дома си. Обвинен е в укриване на наборна военна служба и е отведен, разказва брат му Сергей пред Север.Реалии, службата на Свободна Европа за Северна Русия.

Иван не е получавал призовки преди. Завършил е бакалавърска степен и е учил за магистър. Работи в държавно предприятие, което уж гарантира, че служителите няма да бъдат мобилизирани и изпратени на фронта. Но се е оказва, че това не важи за тези, които не са били в казармата.

Брат ми дори не взе документите си със себе си

“Кварталният полицай го прибра. Брат ми дори не взе документите си със себе си", разказва Сергей. На полицаите "не им пукало" и казали, че младият мъж упорито се укрива от военна служба. Завели го първо в районното, после във военкомата. Там Иван преминал през военна медицинска комисия - без да му бъдат направени задължителните медицински тестове и изследвания - и още същия ден щял да бъде изпратен във военно поделение.

Но това, че Иван няма документи, го спасява. Пуснат е за ден, за да си ги вземе, прибира се вкъщи и не се връща. Семействотото започва съдебна битка, обръща се към правозащитници, към "Комитета на войнишките майки" в Санкт Петербург.

“В окръжния съд загубихме, но имаме време да обжалваме и, най-важното, да доживеем до края на наборната кампания”, казва Сергей.

Идеалните кандидати

През ноември активистите на движението "Отиди в гората" ("Иди в лес" на руски език) регистрират 73 хайки в Москва. Някои от акциите са в Московския държавен университет - полицията просто нахлува по време на лекции.

"Есенният набор, който започна на 1 октомври, е най-бруталният в историята", казва лидерът на движението Григорий Свердлин. Незаконни "еднодневни" комисии, пренебрегване на отсрочките, побоища - така описва ситуацията. По думите му все повече наборници са принудени да подпишат договор с армията, за да бъдат изпратени направо на фронта.

Ние живеем с този човек от 20 години и знаем, че той винаги лъже.
Григорий Свердлин

Според него още в началото на войната става ясно, че наборните войници ще участват в бойни действия срещу Украйна.

"Фактът, че Путин каза на втория или третия ден, че няма да го направи, ние живеем с този човек от 20 години и знаем, че той винаги лъже", каза Свердлин. През пролетта Държавната дума прие закон, според който договор с Министерството на отбраната може да се подписва от първия ден на наборната служба. "И сега първото нещо, което правят, е да им пъхнат договора под носа", каза Свердлин.

Хайките се провеждат предимно в големи градове, най-често в Москва, тъй като в малките всички се познават. “Хващаш 50 души, а след това ще дойдат 50 лели Люба или Надя и ще ти издерат очите", казва Чувиляев.

В големите градове хайките се провеждат в джамии, кафенета, складове. Там ходят хора в наборна възраст, които скоро са получили руско гражданство, и граждани на Централна Азия. "Те са идеални кандидати: не познават закона, нямат близки, роднините им са много далеч и нямат представа кои са правозащитниците. И са супер удобен материал - с тях можеш да правиш каквото си поискаш", каза Чувиляев.

Елена Попова, координатор на Движението на съзнателно отказалите се от военна служба, разказва за младеж с хипертония и биполярно разстройство, който е прибран във военкомат, докато отивал към психиатъра си. Момчето е пуснато, след като се е наранило само с ножица. Но много други със заболявания са изпратени във военни подразделение в рамките на един ден.

Елена Попова
Елена Попова

Чувиляев казва, че хайките са изключително ефективни. "И докато се разберат, че е взет не този, който трябва, човекът вече е "товар 200" (военен термин за транспортиране на труп) и се връща у дома". Изпращането във военно поделение става много бързо - сутринта новобранецът е във военкомата, а вечерта вече е в поделението.

Наборниците буквално са принудени да подписват договори за професионална служба. А понякога научават, че са ги подписали, когато вече са на фронта.

Путин се нуждае от успехи във войната

"Няма достатъчно жива сила във войната, нужни са успехи, за мартенската процедура, имитираща избори, поне при превземането на Авдеевка, Купянск. Трябват сили. А Путин няма да обяви нова вълна на мобилизация", казва общинският съветник в Москва Евгений Ступин.

Руските правозащитници съветват наборните войници да стоят колкото се може по-далеч от военкоматите, тъй като неявяването на призовка се наказва с глоба до 30 000 рубли, а не е криминално престъпление.

От движението "Отиди в гората" смятат, че хайките само ще се увеличават. А след президентските избори напролет може да се очаква "рязко затягане на гайките" - до обявяване на мащабна мобилизация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG