Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия спира доставките на резервни части за "неприятелски държави", предали руски оръжия на Украйна


Директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитри Шугаев на пресконференция за износа на руски оръжия в Москва, 24 август 2021 г.
Директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитри Шугаев на пресконференция за износа на руски оръжия в Москва, 24 август 2021 г.

Русия спира доставките на резервни части за "неприятелски държави" и ще отнеме лицензите на ремонтни предприятия като ответна мярка за предаването на руска и съветска военна техника на Украйна, каза във вторник ръководителят на руската служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) Дмитрий Шугаев.

Всякакви сделки между руския военнопромишлен комплекс със страни от ЕС вече попадат под забрана от страна на Брюксел след въвеждането на санкции срещу Русия през 2014 г. Условията на санкциите бяха затегнати и през 2022 г.

"По-специално, на предприятията се отнемат лицензите за право на ремонт на военна техника руско/съветско производство. Например, на редица предприятия, разположени в България и Чехия, са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери Ми", каза Шугаев.

"Има единични случаи, в които български предприятия работят с лицензии да произвеждат или ремонтират руска отбранителна техника", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев цитиран от БТА. Той добави, че в тези единични случаи предприятията търсят алтернативни източници на ноу хау.

Тагарев добави, че Русия има много по-големи претенции (за лицензи за оръжейни продукти), които не са признати от българската държава и няма да бъдат признати.

"Доставките на резервни части и компоненти за самолети и друга техника руско/съветско производство, намиращи се в неприятелски държави, също са спрени", каза още Шугаев.

"Всяка доставка на военна продукция в чужбина е възможна, само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител, в съответствие с който вносителят, наред с други неща, се задължава да не прехвърля получената продукция в трети страни без официалното съгласие на руската страна", каза още Шугаев.

Сделките с военно имущество с Русия поподат под обхват на санкциите от ЕС след 2014 г., когато Русия незаконно анексира Крим и започна война с Украйна. Същестуваха обаче изключения за случаи, свързани с националната сигурност.

След началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна ЕС затегна режима на санкции и въведе “пълна забрана на всякакви транзакции с ключови руски държавни предприятия в различни сектори на военно-промишления комплекс на Кремъл”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG