Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия планира значително увеличение на военните си разходи през 2024, съобщава Блумбърг


Руски войници присъстват на мемориала в памет на своите колеги, загинали във войната на Русия срещу Украйна, във военна част в Ленинградска област, Русия, на 22 септември.
Руски войници присъстват на мемориала в памет на своите колеги, загинали във войната на Русия срещу Украйна, във военна част в Ленинградска област, Русия, на 22 септември.

Русия планира да увеличи значително военните си разходи през 2024 г., съобщава агенция Блумбърг, позовавайки се на проектобюджет, представен в парламента на 22 септември.

Новината идва на фона на предстоящите президентски избори в Москва следващата пролет, на които се очаква президентът Владимир Путин да се кандидатира за преизбиране.

Русия възнамерява да отдели 10,8 трилиона рубли (112 млрд. долара) за военни нужди през 2024 г. - с две трети повече от 2023 г., пише Блумбърг.

Ако плановете се осъществят, военните разходи ще представляват 6% от брутния вътрешен продукт (БВП), което ги прави най-голямото перо в бюджета.

Войната на Русия продължава вече 19 месеца. Това налага Кремъл да отделя все повече пари за армията.

Планира се също увеличение на социалните разходи с 1 трилион рубли (10 млрд. долара) според проектобюджета, цитиран от Блумбърг.

Русия очаква бюджетните приходи да скочат с повече от една пета през следващата година, като по този начин бюджетният дефицит ще остане под 1%.

Приходите в руския бюджет са силно зависими от цените на петрола, които се повишиха с повече от една четвърт през последните три месеца, надхвърляйки 90 долара за барел. Анализатори прогнозират, че цените на петрола ще останат високи в краткосрочен план.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG