Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавната дума одобри излизането на Русия от договора за забрана на ядрените опити


Държавната дума на Русия
Държавната дума на Русия

Държавната дума одобри излизането на Русия от Договора за всеобхватната забрана на ядрените опити. Промяната в ядрената позиция на страната идва на фона на засиленото напрежение със Запада.

Договорът е приет от Общото събрание на ООН през 1996 г. Той е подписан от 187 държави и ратифициран от 178, сред които Русия. Осем държави - Китай, Египет, Иран, Израел, Северна Корея, Индия, Пакистан и САЩ, не са го подписали и ратифицирали.

В сряда долната камара на парламента на Русия прие законопроекта на второ и трето четене единодушно, с 415 гласа "за", без въздържали се и против. Преди ден депутатите одобриха оттеглянето на ратификацията на първо четене.

Документът е разработен от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, след като в началото на октомври руският президент Владимир Путин предложи отмяна на ратификацията.

На среща на дискусионния клуб "Валдай" той каза, че може да се помисли за отказ от ратификацията на договора за забрана на ядрените опити, тъй като Съединените щати не са го ратифицирали.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че оттеглянето на ратификацията не означава намерение на Москва да проведжда ядрени опити.

По-рано Русия е казвала, че ще възобнови ядрените опити "само след като САЩ извършат подобни".

В съвременна Русия не са провеждани ядрени опити, свързани с експлозия на реален ядрен заряд. В СССР последният тест е извършен през 1990 г. През този век единствено Северна Корея е извършила такъв тест, за последно през септември 2017 г.

От началото на широкомащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. прокремълски политици и общественици, а и правителствени служители, говорят за възможността Русия да използва ядрени оръжия или поне да възобнови ядрени опити.

Ходът на Русия предизвика опасения на Запад, които се засилиха във вторник заради изявление на Вячеслав Володин, член на Съвета за сигурност на президента Владимир Путин, че Москва може да се откаже изцяло от принципите на пакта.

Пред парламента Володин каза, че "какво ще правим по-нататък - дали ще останем страна по договора или не, няма да им кажем", като добави, че този ход е предупредителен сигнал за Вашингтон.

Наскоро ръководителят на института "Курчатов" Михаил Ковалчук предложи да се изпробват ядрени оръжия на Нова Земля (където бяха извършени експлозии по съветско време), а главната редакторка на контролираната от държавата телевизия Russia Today (RT)Маргарита Симонян допусна възможността за ядрен взрив над Сибир.

Във връзка с изявленията генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова "всички държави, притежаващи ядрено оръжие, публично да потвърдят мораториума си върху ядрените опити и ангажимента си към договора за забрана на ядрените опити".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG