Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Магията създава илюзия за власт". Защо все повече руснаци се обръщат към ясновидци и мистици


Според анализатори от бранша към март 2023 г. броят на руснаците, които се записват в онлайн курсове за "мистични технологии", като карти таро, е 20 пъти по-голям, отколкото година по-рано.
Според анализатори от бранша към март 2023 г. броят на руснаците, които се записват в онлайн курсове за "мистични технологии", като карти таро, е 20 пъти по-голям, отколкото година по-рано.

В разгара на войната в Украйна все повече руснаци търсят отговори на свои притеснения и дилеми от ясновидци и мистици. Разтревожени съпруги и приятелки се обръщат към окултното, за да разберат какво се случва с техните половинки. Но дали това е нещо ново в Русия?

Аля е 27-годишна жена от сибирския град Красноярск. Нейният приятел е мобилизиран войник, който участва в непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна.

Дългото му отсъствие и честите прекъсвания на комуникацията я подтикват да изучава картите таро. Това е средновековна игра на карти, за която се предполага, че може да предсказва бъдещето.

"Отдавна исках да изучавам таро, но така и не успях да го направя", казва Аля, която не иска фамилията ѝ да бъде разкривана. "Но когато приятелят ми замина да се бие, започнах да чета. Това ме успокоява."

Аля далеч не е единствената, която се чувства по този начин. Войната в Украйна вече се намира в третата си година и краят ѝ все още не изглежда близо.

Според доклад, цитиран във в. "Комерсант" към март 2023 г. броят на хората, които се записват в онлайн курсове за "мистични технологии" като карти таро, е 20 пъти по-голям, отколкото година по-рано.

"Падма" e oнлайн окултно училище, което предлага "начално изучаване на магията", "онлайн курсове за развиване на магически способности" и "практическа езотерика за начинаещи и напреднали" под формата на "уроци на живо и майсторски класове". Четиридневните онлайн семинари струват около 8500 рубли (92 долара).

Elara пък е онлайн академия по мистика, която предлага курсове по четене на таро, "магия със свещи" и защита от "зли очи и проклятия".

"Гадаенето и четенето на таро се превръщат във вид магическо успокоение в тези смутни времена, във вълшебно хапче за решаване на проблемите", казва Елена Остер, психолог от Санкт Петербург. "Една от причините хората да са толкова силно привлечени от магията в такива времена е желанието да намерят стабилност в променящия се свят. Магията създава усещането за контрол над външния свят."

Остер добавя, че липсата на надеждни независими информационни канали в Русия е накарала много хора да се обърнат към подвеждащи интернет източници.

Елена Остер, психолог от Санкт Петербург
Елена Остер, психолог от Санкт Петербург

"В тази дигитална епоха, когато границата между реалността и илюзията се заличава, способността ни за критично мислене значително намалява", казва тя. "По време на криза хората губят вяра в бъдещето, а магията създава илюзия за власт над съдбата."

Пазарът на книги на религиозна и окултна тематика е нараснал значително през 2023 г., а продажбите на карти таро в онлайн магазина Ozon са се увеличили с 36% спрямо 2022 г. Все повече гадатели и гледачи на карти рекламират услугите си онлайн.

Миналото лято в. "Комерсант" съобщи, че търсенето на "мистични предавания" по руската телевизия също се увеличава.

"Телевизионните канали започнаха да повтарят свои стари проекти, но и да въвеждат нови", посочи изданието, като цитира експерти, които свързват тенденцията с нарастващото желание на обществото да разбере "причините за всичко, което се случва".

"Мисля, че ще отида отново"

Малко след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., приятелят на Екатерина Биканова от Курск се записва като доброволец в армията. По-късно той подписва договор с наемническата група "Вагнер".

"Непрекъснато четях [картите таро]", разказва Биканова пред Радио Свободна Европа. "Благодарение на тях научих всичко, което се случваше с него. Веднъж прочетох в картите за някаква рана на крака. В този момент не се бях чувала с него известно време. Около 10 дни след това, той ми писа и каза, че всичко е наред. Месец по-късно ми каза, че един негов приятел е бил ранен в крака."

Татяна, 27-годишна жена от Красноярск, използва карти таро, за да разбере дали мобилизираният ѝ приятел ѝ е верен.

"Приятелят ми, или по-скоро бившият ми приятел, служи в Херсонска област", казва тя. "Подозирах, че ми изневерява, след като стана потаен и агресивен. Преди месец реших да отида при един мистик, за да го проверя. В крайна сметка опасенията ми се потвърдиха. Разбрах това, което трябваше да знам. Беше ужасно, аз го чаках, докато той ме предаваше, и то не веднъж."

Тя разказва, че по-късно приятелят ѝ си е признал и в крайна сметка двамата са решили да се разделят.

"Радвам се, че отидох при мистичката. Мисля, че ще отида отново и ще видя какво ме очаква в бъдеще", обобщава Татяна.

Онлайн реклами за гадателски услуги в Санкт Петербург
Онлайн реклами за гадателски услуги в Санкт Петербург

Анна, 31-годишна жена от Санкт Петербург, се консултира с ясновидка от Москва, за да научи, че съпругът ѝ изневерява с негова колежка.

"Подозирах, че съпругът ми ми изневерява, докато е на война, и тя ми го потвърди", казва Анна. "Тя видя измамата в картите и описа жената. Накрая съпругът ми си призна. Така че защо да не вярвам в магии? Но това е нормално. Той ще се върне и ние ще преодолеем това."

Маргарита Есенина е на 20 години от Псков. Съпругът ѝ е мобилизиран войник в Украйна и тя плаща на ясновидка в Москва, за да пали свещи за неговото благополучие.

"Два пъти плащах по 1000 рубли (11 долара) за ритуал за здраве, след като убиха другар на съпруга ми", казва тя. "Съпругът ми оцеля, но имаше мозъчно сътресение. Сега той е защитен със свещ. Поръчах същия ритуал и за децата ни. Вярвам в този мистик и сега знам, че всичко ще бъде наред със семейството ми."

"Кръгът на властта"

Русия и други бивши съветски страни преживяват подобен подем на мистицизма по време и след разпадането на Съветския съюз.

Тогава държавната телевизия излъчва предавания за лечение чрез вяра с участието на екстрасенси като Анатолий Кашпировски, който през 90-те години на ХХ век е един от най-известните хора в Русия и дори е избран за депутат в Държавната дума. През 2009 г., по време на световната финансова криза, Кашпировски неочаквано се завръща в светлината на прожекторите в Русия.

През 2017 г. Руската академия на науките съобщи, че в Русия има около 800 000 лечители с вяра и окултни работници, докато лекарите са само 640 000.

През февруари 2019 г. група самопровъзгласили се вещици провеждат "магически ритуал", наречен "кръгът на властта", който има за цел да предаде "мистична енергия" на президента Владимир Путин.

"Корените на магическото мислене са дълбоко във вековете", казва психоложката Остер пред Радио Свободна Европа.

И допълва, че в един свят, пълен с неочаквани събития, които не могат да бъдат управлявани, ритуалите, заклинанията, вярата в магически амулети и т.н. създават илюзията за контрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG