Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Tолкова агресор, колкото и Хитлер". Русия осъди на затвор мъж заради думи срещу Сталин


Игор Орловский
Игор Орловский

Съд в Русия осъди на общо 7 години и половина затвор мъж от региона на Красноярск след негови критики към съветския диктатор Йосиф Сталин и настоящата война на Русия срещу Украйна. Това съобщи независимата правозащитна организация ОВД-Инфо в понеделник.

Откакто започна непредизвиканата си военна инвазия срещу Киев, Москва усили преследването на критични гласове. Стотици руски граждани бяха задържани, а десетки бяха осъдени на затвор за публикуване на факти или възгледи за войната в Украйна, които властите смятат за "фалшификации".

Сега Игор Орловский от сибирския регион на Красноярск е осъден заради няколко свои коментара в социалните мрежи. В един от тях той е написал "Сталин беше толкова агресор, колкото и Хитлер", заради което е осъден за "реабилитация на нацизма".

Йосиф Сталин е едноличен лидер Съветския съюз от 1922 г. до 1953 г., като управлява чрез масови репресии, убийства на критици и опозиционери и изпращане в трудови лагери. Адолф Хитлер е едноличен ръководител на Третия германски райх, който нарежда Холокоста, при който са убити 6 милиона евреи.

Другите публикации на Орловский, заради които той е осъден на затвор, се отнасят до войната на Русия в Украйна. В тях той пише за руската военна атака срещу Драматичния театър в Мариупол, при която бяха убити десетки украински цивилни, сред които и много деца. Освен това Орловский говори и за унищожаването на украински градове и също така се позовава на думите на бившия украински омбудсман, че руски войници са изнасилили момче и момиче в Буча.

Заради тези свои публикации той е осъден за разпространение на „фалшификации“ за руската армия.

Орловский не за първи път е осъден за възгледите си за войната. През март той получи присъда от три години затвор за екстремизъм, след като написа в социалните мрежи "Смърт на руските окупатори" в Украйна.

Войната на Москва срещу Киев продължава вече 20 месеца. Само дни след началото ѝ руският президент Владимир Путин забрани критиките към нахлуването в Украйна и срещу руската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG