Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десет некролога за 105 гроба. В Кемерово пишат за загиналите във войната само по изключение


Кемерово, Централно гробище № 5, "Алея на героите"
Кемерово, Централно гробище № 5, "Алея на героите"

Кремъл препоръчва на ръководителите на регионите да бъдат по-внимателни с информацията за броя на загиналите военни в Украйна и да публикуват по-малко техни некролози. Администрацията на президента смята, че публикуването на тази информация тревожи жителите на регионите, а журналистите я използват, за да броят жертвите.

Такива заповеди са получили ръководителите на Вологодска област, Тува, Бурятия и няколко други региона с голям брой загуби във войната.

Междувременно в Кемерово, по време на пълномащабната руска инвазия в Украйна, бяха публикувани само около десет такива некролога. Алеите на славата в местните гробища обаче говорят за реалните загуби.

Кемерово, Централно гробище № 5, "Алея на героите"
Кемерово, Централно гробище № 5, "Алея на героите"

В Кемерово пишат за мъртвите по-скоро в изключителни случаи. Беше невъзможно да се мълчи за 21-годишния скиор Виталий Пономарев, на когото в региона възлагаха големи спортни надежди. Той умира в началото на войната.

От началото на войната в кемеровските медии са се появили около 10 бележки за загиналите, а например в Юрга (на 80 километра от Кемерово), където е базирана 74-та отделна гвардейска мотострелкова бригада, са публикувани над 40 некролога за същия период.

В Кемерово е поставена само една паметна плоча в училището, където е учил участник във военните действия в Украйна. А в Новокузнецк (190 километра от областния център, най-големият град на Кузбас) вече има 20 от тях.

Руски военнослужещ, убит в Украйна
Руски военнослужещ, убит в Украйна

По улиците на Кемерово практически няма нещо, което да напомня за войната. Има само външна реклама с цитати на Путин и коли от общинския автопарк с надписи „Своите не оставяме“. Няма и снимки на загиналите на билбордове.

В същото време в Тащагол (на около 350 км от областния център) на всеки 10 метра има билбордове с изображения, включително и на загиналите в Украйна съветски войници от Кемерово.

Рекламен билборд в Тащагол за договорна военна служба
Рекламен билборд в Тащагол за договорна военна служба

Мащабът на загубите е очевиден на Централните гробища №5 в града. Непосредствено зад оградата, близо до главния вход е "Алеята на славата и воинската доблест". През ноември миналата година тук имаше по-малко от 30 гроба. Сега вече има 105 гроба на военни, загинали след 24 февруари 2022 г.

Гробове на руски военнослужещи, загинали в Украйна
Гробове на руски военнослужещи, загинали в Украйна

Военните от Кемерово загинаха в Украйна още в първите дни на войната. През март 2022 г. губернаторът Сергей Цивилев се срещна при закрити врати с роднини на загинали и изпусна репликата, че „децата им са били използвани“. Той не каза колко точно са загиналите.

Руски военнослужещи, загинали в Украйна
Руски военнослужещи, загинали в Украйна

На гробовете на загиналите миналата пролет вече има паметници в човешки ръст. Но повечето засега имат само временни дървени кръстове. Всички гробове носят еднакви венци с виненочервени панделки: „От губернатора“ и „От народните депутати от Общинския съвет“.

Край някои от тях се веят руски знамена, но има и знамена на частната военна компания "Вагнер". Най-малко двама от погребаните тук са били вербувани в 29-та колония, която е на строг режим в Кемерово, от представители на "Вагнер". Според правозащитници това е мястото, откъдето през ноември 2022 г. повече от 20 коли със затворници са били откарани в Украйна. Вероятно наемниците са загинали при превземането на село Зализнянское в района на Бахмут в Украйна.

Знаме на "Вагнер" сред гробовете на загиналите
Знаме на "Вагнер" сред гробовете на загиналите

Официална статистика за загиналите в Русия няма. Според журналисти от "Медиазона" и руската служба на Би Би Си в Украйна са загинали 25 500 руски войници, включително най-малко 384 жители на Кузбас. Това са тези, чиято смърт е потвърдена. Авторите на списъка уточняват, че реалният брой на убитите може да е в пъти по-голям. Освен това не е известен броят на изчезналите и заловените.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG