Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сабрина Йонеску - най-точната в стрелбата за три точки при мъжете и жените в САЩ


Сабрина Йонеску
Сабрина Йонеску

25-годишната баскетболистка Сабрина Йонеску постави впечатляващ рекорд както при жените, така и при мъжете в САЩ в стрелбата от зоната за три точки. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Преди седмица Сабрина Йонеску от американския професионален баскетболен отбор "Ню Йорк Либърти" постави абсолютен рекорд в женската лига - WNBA и мъжката - NBA в състезание по стрелба от зоната за три точки.

За успеха си тя беше похвалена от Стеф Къри, един от най-добрите баскетболисти в мъжката лига и досегашен рекордьор, който написа в Туитър профила си "БЕЗУМНО!".

Състезанията по стрелба от зоната за три точки се провеждат веднъж в годината, като всеки участник има определен брой топки, които трябва да вкара от зоната за 3 точки за ограничено време.

Йонеску отбеляза 37 от 40 възможни точки, като вкара 25 от 27 възможни стрелби. Така тя надмина предишния рекорд в НБА от 31 точки на Стеф Къри от 2021 г. Този рекорд беше повторен от Тайрис Халибъртън през 2023 г.

"Бях просто фокусирана върху това да правя по една в даден момент", каза Йонеску пред американския спортен телевизионен канал ESPN.

"Не бях сигурна колко ще пропусна, но знаех, че не са много. Щастлива съм, че спечелих, и съм благодарна на публиката, която ме подкрепяше през цялото време".

Йонеску е родена през 1997 г. в Калифорния. Баща ѝ Дан Йонеску бяга от Румъния по време на революцията от 1989 г. От малка е талантлива в стрелбата, но останалите си умения в баскетбола придобива по-трудно.

"Когато бях по-малка, винаги играех с момчетата и трябваше да намирам начини да получавам топката, защото те никога не искаха да ми подават. Затова реших, че ако мога да печеля борби, ще мога да си взимам топката сама", казва тя пред Уошингтън поуст.

Освен в стрелбата от три точки тя е лидер в трипъл дабъла в Националната колежанска атлетическа асоциация (НКАА). Трипъл-дабълът е постижение в баскетбола, което изисква комбинация от успехи в най-малко три от следните пет категории - точки, борби, асистенции, откраднати топки и блокирани стрелби - в рамките на един мач.

Йонеску е висока 1,80 м. Тя е една от най-добрите в асистенциите, както и единственият баскетболист от първа дивизия на НКАА, който е записал 2000 точки, 1000 асистенции и 1000 борби в кариерата си.

XS
SM
MD
LG